Pensiile generalilor. Epurare prin îmbuibare. Cum au ajuns 2.000 de generali să ia pensii cât 25.000 de pensionari.
- Dan Andronic
- 7 august 2017, 00:00
S-au scris multe articole legate de modul în care a apărut această hemoragie a tinerilor pensionari milionari proveniți din sistemul național de apărare. Pensii speciale, pentru oameni speciali, nu-i așa? Este un subiect care merită analizat prin prisma fenomenului cu care se confruntă România astăzi. Pensii speciale.
O sintagmă care îmbracă interesele a mii de ofițeri superiori cu funcții de comandă nu numai din Armată, dar și din serviciile de informații, de telecomunicații speciale, justiție, Interne, magistratură și mai știu eu pe unde.
Se vorbește în aceste zile de oameni de 40 și ceva de ani care ies la pensie cu pensii de câteva mii de euro, iar pensia lor este comparată cu cea a unui profesor sau medic. Comparația este total dezavantajoasă. Majoritatea celor care au ieșit zilele acestea la pensie au gradul de general sau au avut funcții de comandă cu grad de general. Și nu știu să opereze pe creier sau să pregăteaască olimpici la fizică.
Am încercat să aflu câți generali avem în sistemul național de apărare, activi și în rezervă, din 1990 încoace. Consultând diverse surse, destul de sărace, de zici că de comunicarea acestui lucru depinde soarta României, am tras o concluzie. Care poate fi exagerată, dar nu-i vina celor care au întrebat, ci a celor care au răspuns.
Mi-au ieșit în jur de 2.000 de generali, repet, activi sau în rezervă. Majoritatea sunt la MApN, în jur de 1.300, SIE, în jur de 100, SRI, cam tot 100 (cifră ce nu a putut fi confirmată oficial, așa că am pus exact cât la SIE), MAI în jur de 350, restul la STS și Justiție militară. Posibil să fie mai mulți, dar eu zic că și această cifră este îndestulătoare. Toată această tevatură are o origine relativ recentă. Criza economică din 2010 care a dus la scăderea salariilor și la discuții pe tema scăderii pensiilor, cu toate că în ciuda impresiei generale, acest lucru nu s-a produs, a generat un fenomen ciudat. În 2010, Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naționale, a reușit să obțină de la premierul Emil Boc promisiunea că pensiile militarilor nu vor fi scăzute. Nu i-a fost foarte greu să obțină această concesie de la fostul premier, întrucât acesta era apăsat profund de perspectiva marcării mandatului său de tăierea pensiilor și salariilor. Pentru cei care au uitat, Traian Băsescu a fost cel care și-a asumat măsurile dure din 2010, premierul Emil Boc refuzând să le anunțe și să le pună în aplicare.
Presiunea pusă prin amenințarea cu demisia asupra președintelui Traian Băsescu a funcționat. Mai mult, printr-o manevră inteligentă, Gabriel Oprea l-a convins pe Emil Boc să pună pensiile militarilor într-un capitol distinct, să obțină ca în perioada recalculării să fie incluse și sporurile și primele bănești obținute în fiecare an de cadrele militare, fiind eliminată și plafonarea la sută la sută din totalul veniturilor realizate. Pentru ca prosteala aplicată să fie completă, Gabriel Oprea a obținut ca în noua lege să se considere că ai stagiu complet de cotizare dacă ai 20 de ani vechime. Pur și simplu, chiar dacă se știa că un militar nu are nici o treabă cu principiul contributivității, aplicat la sânge în cazul medicilor, profesorilor. Ca să nu vă mai spun de așa numiții agricultori, de fapt oameni de la țară. Diferența între un țăran și un general era nu numai de grade, dar și de la 80 de euro la 3000 de euro. Vorba cuiva: Așa o fi și pe lumea cealaltă? Greu de dat un răspuns.
Nu s-a terminat aici. În 2015, sub mandatul lui Victor Ponta, s-a dat Legea 223 care scotea de sub prevederile anterioare, Legea 263/2010, militarii. Votată în unanimitate în Parlament, necontestată de societatea civilă, legea conținea niște prevederi greu de suportat de către buget. Actualizarea se făcea anual, cu 100 la sută din rata inflației și cu 50 la sută din venitul mediu brut! Numărul celor cărora li s-a recalculat este mic, dar noii pensionari-generali devin beneficiarii acestei legi.
Așa că un militar intrat în carieră în 1996, avea posibilitatea să iasă la pensie în 2016 ca și când ar fi muncit 45 de ani, nu 20. Florian Coldea, fostul prim-adjunct al directorului SRI, a avut acest traseu. Băgat pe ușa din spate a serviciului, grație răposatului gen. Dan Gheor ghe, unchiul său, a ajuns cu greu la gradul de maior în 2005. De aici, luat sub aripa lui Traian Băsescu, a avut o creștere exponențială, luând anul și gradul, până a ajuns la general cu trei stele, în 2014.
La 45 de ani, avea cel mai mare grad din SRI, cea mai mare funcție, plus o influență uriașă dată de parteneriatul „regal” cu Laura Codruța Kovesi. Trecut în rezervă de președintele Iohannis în 2017 în urma scandalului cu Sebastian Ghiță și a concediilor plătite de acesta în insule exotice, a făcut-o în cel mai pur stil ciocoiesc. Are 8.000 de euro pensie și predă Etica la Academia SRI! De unde mai ia un salariu de profesor.
Revenind la momentul actual, Eduard Hellvig a trecut în rezervă 10 generali din structura de comandă a SRI. Nu mai insist pe numele lor, unii au vrut să iasă la pensie, alții nu. Din centrele locale ale principalului serviciu de informații au plecat (încă) vreo 25 de oameni aflați în structuri de comandă. După același principiu. De la STS a plecat mult-stimatul Marcel Opriș, din Interne s-au pensionat o groază de generali, tineri sau mai puțin tineri. La fel din magistratură sau SIE. Totul ca urmare a unui proiect guvernamental inițiat de noul prim-ministru Mihai Tudose. Care urmează să plafoneze pensiile speciale de la 1 septembrie 2017. Iar aici, vă mărturisesc sincer că mi s-a aprins beculețul de alarmă în urmă cu câteva zile. Cum adică, de la 1 septembrie? Păi, dacă tu, de la Guvern, vrei să dai o lovitură pensiilor speciale, o faci în 24 de ore, nu într-o lună…
Așa că m-am gândit, ca orice individ care este obișnuit cu conspirațiile la nivel înalt, că ceva nu este în regulă în acest lanț al slăbiciunilor. Ce avem, așadar? Un fost militar, Gabriel Oprea, care a intuit slăbiciunea Sistemului din 2010, s-a erijat în apărătorul intereselor tuturor ofițerilor superiori din servicii, armată, magistratură și a obținut o primă victorie. A crescut pensiile militarilor prin recalculare. O a doua, a venit în perioada mandatului din 2015 al lui Victor Ponta care a mers pe principiul „După mine potopul!”, când tot Gabriel Oprea l-a convins să dea noi beneficii militarilor, ca să se scape de generalii lui Băsescu, iar a treia etapă s-a consumat zilele acestea printr-un alter ego al gen. Gabriel Oprea. Actualul prim-ministru Mihai Tudose.
Planul „Epurare prin îmbuibare” a reușit! Bugetul să ne țină. P.S. Mi-aș fi dorit ca Oprea, Tudose, Ponta, șamd să fi fost medici. Sau măcar constructori de drumuri. Căci pe profesori sigur îi înțeleg, doar doctorate au toți…