Editura Evenimentul si Capital

Veste bună pentru un million de pensionari. Pensia minimă garantată crește la 520 de lei

Autor: | | 10 Comentarii | 8863 Vizualizari

De la 1 martie 2017, pensia minimă pe care o acordă statul celor care au muncit prea puțini ani sau fără forme legale va fi majorată. Acum, ea este de 400 de lei

În România, stagiul complet de cotizare pentru pensie, la femei și la bărbați, este de 35 de ani. Femeile ies la pensie la 63 de ani, iar bărbații la 65. Numai că, peste un million de români au muncit mai puţini ani sau fără forme legale. Întrucât pensiile lor ar fi fost foarte mici sau acești oameni n-ar fi avut nicio sursă de venit la bătrânețe, statul a decis, încă din 2009, să îi ajute cu bani de la buget până la un plafon minim garantat.

Astfel, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 6/2009, pensia socială minimă garantată a crescut de la 300 de lei, cât era inițial (la 1 aprilie 2009), la 350 lei (1 octombrie 2009), iar ulterior, a ajuns la 400 de lei (de la 1 Ianuarie 2015), nivel menținut și anul trecut, dar și în ianuarie și februarie 2017. Din martie, însă, pensionarii din această categorie primesc în dar, un mărțișor-majorare, de 120 de lei. Mai precis, statul augmentează pensia minimă garantată la 520 de lei.

De această majorare vor beneficia, potrivit Liei Olguța Vasilescu, ministrul Muncii și Justiției Sociale, 1.022.168 de pensionari.

Cine are dreptul la pensie minimă garantată

Beneficiază de pensie socială minimă garantată pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate.

Pensia socială minimă garantată se determină ca diferență între nivelul tuturor drepturilor de pensie primite sau cuvenite într-o lună și nivelul pensiei sociale.

Pensia socială minimă garantată nu este un drept de sine stătător, acesta este un accesoriu al dreptului principal, respectiv dreptul de pensie din sistemul public, prin urmare, pentru acordarea acesteia, nu este necesară cererea pensionarului. Pensia socială minim garantată va fi evidențiată pe cuponul de pensie.

Care este situația în cazul pensiei de urmaș

În cazul celor care beneficiază de pensie de urmaș, pensia socială minimă garantată se acordă fiecarui în parte. Veniturile care sunt luate în calcul la aprecierea condițiilor pentru acordarea pensiei sociale minim garantate:

1. Indemnizațiile cu caracter reparatoriu stabilite în baza unor legi cu caracter special (revoluționari, veterani de război, urmașe de vetereani de război, deținuți politici și urmașii acestora, deportați, strămutați etc.)

2. Indemnizațiile acordate soțului supraviețuitor;

3. Pensiile stabilite în sisteme neintegrate sistemului public (Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Administrației și Internelor, Casa de Asigurări a Avocaților, Culte etc.)

Precizăm ca această pensie se achită din bugetul de stat și nu grevează asupra bugetului asigurărilor sociale de stat.
Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
17:52 Marea Britanie, sub teroare. Primul suspect arestat. Bilanţul groazei - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE 17:00 Încă un nume pe lista morților atentatului din Manchester. Cine este fetița de doar opt ani care și-a pierdut viața - FOTO în articol 12:56 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate