Editura Evenimentul si Capital

Pe 1 iunie se deschide sezonul estival. Situaţia la zi a plajelor de pe litoralul Mării Negre

Plaja Cordon Eforie Nord - Eforie Sud II Tabăra Luminiţa este declarată „nesatisfăcătoare”
Autor: | | 2 Comentarii | 2101 Vizualizari

Sezonul estival bate la uşă, iar Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa a publicat rezultatele prelevărilor de apă de pe tot litoralul Mării Negre: de la Portiţa până la Vama Veche. Aceste informări vor fi bilunare şi vor fi o însoţite de pictograme pentru ca turiştii să ştie dacă zonele de îmbăiere se înscriu în valorile legale.

Deschiderea oficială a sezonului estival începe la 1 iunie. DSPJ Constanţa anunţă că a început campania de monitorizare a calității apei Mării Negre din zona costieră prin colectarea și analizarea probelor din 48 de puncte fixe, de la Portiţa până la Vama Veche. Astfel, turiştii vor şti în fiecare sezon care ape de îmbăiere sunt sigure şi care nu, pentru că pe plaje vor fi montate şi pictograme de avertizare. „Frecvenţa de prelevare este bilunară (la 2 săptămâni), după un calendar de monitorizare stabilit la începutul fiecărui sezon şi transmis la Ministerul Sănătăţii şi apoi la Comisia Europeană. Rezultatele monitorizării au fost făcute publice pe site-ul Ministerul Sănătăţii, site-ul DSPJ Constanţa, dar şi prin afişaj la nivelul plajelor”, se spune în comunicatul transmis redacţiilor.

Clasificarea apelor de îmbăiere

Calificativele stabilite în cadrul clasificării apelor de îmbăiere în anul 2015 (excelent, bun, satisfăcător, slab) sunt generate de calcule statistice care au la bază analizele din 4 ani (2012-2015) şi ele caracterizează de fapt modul în care s-au respectat valorile admise prevăzute de legislaţie, atât „valorile obligatorii” cât şi „valorile ghid”.

Deşi apare şi o zonă clasificată „poor” (insuficientă, slabă), acest calificativ nu este rezultatul unor analize de laborator necorespunzătoare, ci rezultatul unui procent scăzut de probe care au respectat „valori ghid” sau „valori de referinţă” (mai exigente).

Calificativele plajelor româneşti

Pornind din nordul litoralului, observăm că de la Satul de vacanţă Gura Portiţei, până la Plaja Cazino din Mamaia, apa mării se înscrie între calificativele „excelentă” şi „bună”. În schimb, Plaja de la Perla a obţinut doar calificativul „satisfăcător”. Încadrarea oficială a apelor de îmbăiere o prezentăm în tabelul alăturat.

Zona plajelor din Eforie Nord şi Sud sunt doar „satisfăcătoare”, dar, potrivit DSPJ Constanţa, plaja Cordon Eforie Nord - Eforie Sud Tabăra Luminiţa a obţinut calificativul „nesatisfăcătoare”. Pictogramele vor anunţa calificativul obţinut astfel: cu trei stele, cele excelente, cu două stele, plajele bune, cu două stele, zonele satisfăcătoare, şi cele „nesatisfăcătoare” vor avea o linie. În cazul în care analizele efectuate impun „recomandare împotriva îmbăierii”, înotătorii sau consumatorii de plajă vor vedea o pictogramă roşie.

O singură plajă nu a trecut examenul microbiologic

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate