Patru români riscă să fie condamnați la moarte prin spânzurare în Malaezia

Patru români riscă să fie condamnați la moarte prin spânzurare în Malaezia

Patru români sunt arestaţi pentru trafic de droguri în Malaezia. Unul a fost achitat, dar cazul va fi rejudecat, un altul a fost condamnat la 8 ani de detenţie, decizia nefiind definitivă, al treilea a fost condamnat la moarte şi s-a făcut recurs, iar al patrulea aşteaptă începerea procesului, anunță mediafax.ro

Patru români sunt arestaţi pentru trafic de droguri în Malaezia. Unul a fost achitat, dar cazul va fi rejudecat, un altul a fost condamnat la 8 ani de detenţie, decizia nefiind definitivă, al treilea a fost condamnat la moarte şi s-a făcut recurs, iar al patrulea aşteaptă începerea procesului. Legea Drogurilor Periculoase prevede că orice persoană care are asupra sa, fără o explicaţie legală, peste 40 grame de cocaină sau peste 50 grame de meta-amfetamină este prezumată ca făcând trafic şi este pasibilă de pedeapsa capitală.

Primul caz

Autorităţile române s-au confruntat pentru prima dată cu astfel de situaţii în 2011, când a fost arestat în Malaezia primul cetăţean român - Laurenţiu-Marin Peity -, acuzat de deţinere de droguri. Originar din Timişoara, Peity, acum în vârstă de 29 de ani, a crescut la un centru de plasament, anunță mediafax.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Instanţa de fond a decis, în 11 octombrie 2014, achitarea acestuia, dar decizia a fost atacată de procurorul general al Malaeziei. Judecarea apelului a avut loc în 1 aprilie, când completul de judecată a hotărât să retrimită cazul spre rejudecare la instanţa de fond.

Al doilea caz

În 2012, a fost arestat al doilea cetăţean român, iar procesul s-a derulat în perioada august-septembrie 2013. Ştefan Coroi, în vârstă de 29 de ani, de profesie mecanic, avea asupra sa 2,5 kilograme de metamfetamină în momentul reţinerii, mai scrie mediafax.ro.

El a fost condamnat la opt ani de închisoare şi zece lovituri de rotan (nuia groasă de bambus) de către instanţa de fond. Procurorul general a făcut apel, iar instanţa a decis achitarea. Decizia instanţei de apel a fost însă atacată cu recurs de către procurorul general, în prezent nefiind stabilit primul termen de judecare a recursului.

Al treilea caz

Cel de-al treilea cetăţean român, Ionuţ Alexandru Gologan, în vârstă de 23 de ani, a fost arestat în 2012. Originar din Telega, judeţul Prahova, tânărul provine dintr-o familie dezbinată, fiind crescut de tată şi bunică, după ce mama lui a plecat din localitate în urmă cu mai mulţi ani. Tânărul a mers ultima dată acasă, la Telega, în luna iunie a anului 2012, când a ajutat la construcţia unei case din localitate, apoi a plecat în Germania, unde a fost racolat de traficanţi de droguri.

În bagajele tânărului, care lucra ca şofer cu jumătate de normă, au fost descoperite, în 26 iunie 2012, pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, 1.494 de grame de metamfetamină.

Procesul său a avut loc în perioada setembrie-octombrie 2013, iar în prima instanţă Gologan a fost condamnat la moarte prin spânzurare. Decizia a fost atacată cu apel de către avocatul românului, dar în 16 februarie 2015 Curtea de Apel a menţinut decizia de condamnare. Avocatul tânărului a făcut recurs, această ultimă cale de atac putând dura şi până la nouă luni, potrivit practicii judiciare locale, mai scrie mediafax.ro.

În cazul în care şi instanţa de recurs va menţine decizia, singura cale de evitare a execuţiei este graţierea. Actul de clemenţă poate viza înlăturarea executării pedepsei sau comutarea acesteia în închisoare. Demersurile privind graţierea pot fi făcute doar de către avocat, iar decizia aparţine sultanului din statul federal malaezian unde a avut loc infracţiunea, după emiterea unui aviz consultativ de către un comitet de graţiere. Procesul de graţiere poate dura până la cinci-şase ani.

Al patrulea caz

Ultimul român arestat anul trecut şi care este pasibil de pedeapa capitală aşteaptă prima înfăţişare în faţa instanţei de fond, dosarul său fiind în faza de urmărire penală.

Bărbatul, în vârstă de 47 de ani, avea asupra sa 2,79 de kilograme de droguri, ambalate în 12 pungi de plastic care erau ascunse în bagaje. El venea de la Dubai şi se îndrepta probabil spre Vietnam, potrivit unui oficial malaezian.

Toţi cei patru români au fost reţinuţi pe Aeroportul Internaţional din Kuala Lumpur, după ce în bagajele acestora au fost depistate stupefiante.

Toate cele patru cazuri în care sunt implicaţi cetăţeni români intră sub jurisdicţia sultanului de Selangor, stat aflat pe coasta de vest a peninsulei Malaezia.