Românii care nu-şi distrug ambroziile din curte vor fi amendaţi cu sume de până la 10.000 de lei, potrivit unui proiect de lege depus în Senat şi care reclamă faptul că “buruiana pârloagelor” este un pericol real pentru sănătatea publică. Iniţiatorii speră că ministrul Sănătăţii, alergic la ambrozie, va impulsiona legea
O buruiană care înfloreşte în iulieseptembrie şi provoacă alergie a devenit un subiect de interes naţional pentru un număr de 32 de parlamentari PNL, UDMR, ALDE şi PMP. Ei au depus un proiect de lege potrivit căruia “proprietarii sau deţinătorii de terenuri au obligaţia să desfăşoare lucrări de combatere şi distrugere a buruienii Ambrosia artemisiifolia (ambrozia) pentru evitarea răspândirii şi instalării vegetaţiei invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane”.
Avertismente
Ambrozia creşte de-a lungul şoselelor, a căilor ferate, pe terenurile necultivate, dar şi în curţile oamenilor şi în oraşe, potrivit iniţiatorului proiectului, deputatul PNL Florica Cherecheş.
Ea susţine că buruiana are un impact major asupra stării de sănătate a persoanelor alergice: „conform datelor furnizate de la cabinete de alergologie, aproximativ 80% din cazurile care se adresează zilnic (în iulie-septembrie, n.red.) au patologie specifică determinată de polenul acestei plante”.
În scopul distrugerii ambroziei, parlamentarii vor să-i oblige pe proprietarii sau deţinătorii de terenuri, atât persoane fizice, juridice, cât şi autorităţi, ca cel puţin o dată pe an să efectueze”lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare şi alte lucrări specifice”.
Cine nu respectă legea primeşte mai întâi un avertisment scris şi dacă e prins iar cu ambrozia în curte primeşte amendă: 1.500 - 10.000 lei pentru persoane fizice, şi 10.000 - 50.000 lei pentru persoane juridice, prevede proiectul.
„E o plantă obraznică”
„Am văzut lângă blocul meu cum a fost tăiată planta şi în două-trei săptămâni s-a înălţat iar. E o plantă obraznică rău de tot, te sfidează, e puternică şi nesimţită. Proiectul a fost (iubire sau ură, n.red.). Unii spun că nu are ce să facă şi doamna asta decât să se ocupe de buruieni, alţi se bucură că, în sfârşit, cineva se ocupă şi de subiectul ăsta. Am mari speranţe că ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, ne va fi aliat, dânsul fiind alergic la ambrozie”, a declarat ieri, pentru EVZ, Florica Cherecheş.
Simptome
Potrivit volumului „Floarea pustei Ambrosia artemisiifolia L.”, publicat în 2008 de trei profesori universitari în domeniul ştiinţelor agricole şi protecţiei mediului din Cluj Napoca şi Oradea, ambrozia poate fi distrusă prin plivit, prăşit, cosit, dar şi prin metode chimice precum erbicide.
„La persoanele sensibilizate, polenul acestor buruieni poate provoca simptome de rinită alergică, conjunctivită alergică, astm bronşic şi mai rar, erupţii cutanate şi reacţii anafilactice”, se arată în lucrare.
„Cea mai importantă manifestare este rinita alergică sezonieră. Simptomele sunt sezoniere, legate de perioada de înflorire şi polenizare a speciilor de buruieni incriminate, manifestate prin: strănut în salve, rinoree apoasă, prurit nazal, congestie nazală şi eventual obstrucţie nazală, la care se pot adăuga şi manifestări ale conjunctivitei alergice: lăcrimare, prurit, eritem ocular, crize de astm bronşic”, mai scriu autorii.
Experienţa altor state
Potrivit iniţiatorului, mai multe state din lume utilizează metode de combatere a plantei. Austria, Germania, Italia şi Slovenia au „reglementări legislative foarte clare” în domeniu, China combate biologic printr-o specie nocturnă de molie, Canada s-a axat pe combaterea chimică, iar Statele Unite au încercat să le ardă. Alte state care au încercat să combată ambrozia mai sunt Croaţia, Rusia, Elveţia. Ungaria are o comisie guvernamentală specială pentru combaterea ambroziei şi eradicarea este olbigatorie, amenda fiind între 20.000 şi 5 milioane de forinţi.