Operaţia prin care medicii speră să vindece diabetul
- Ana Maria Ni țu
- 24 septembrie 2014, 16:49
Clinica Privată Ponderas împreună cu Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof Dr N. Paulescu” , Institutul de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu” şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” demarează începând cu luna septembrie primul studiu clinic privind impactul chirurigiei metabolice asupra remisiei diabetului zaharat de tip 2 la pacienţii cu obezitate
Proiectul de cercetare denumit CREDOR (Collaborative Romanian Efforts for Diabetes and Obesity Retrench) propune chirurgia metabolică ca aternativă modernă a tratamentului pentru diabetici, acesta se va desfăşura pe durata a doi ani şi va fi structurat pe etape.
În prima etapă vor fi selectaţi 40 de pacienţi cu obezitate, care au dezvoltat şi diabet zaharat de tip 2. Selecţia acestui lot de 40 de pacienţi se va face la sfârşitul lunii noiembrie. Până atunci, pe listă se poate înscrie orice personă care se încadrează în următorii indicatori:
indice de masă corporală (BMI) 30-40 de kg/mp, vârstă cuprinsă între 30 şi 50 de ani, afecţiune cu diabet zaharat de tip 2 de maximum 10 ani, hemoglobină glicozilată HbA1c mai mare de 7%.De precizat este că doar bolnavii de diabet de sex masculin se pot înscrie în acest proiect. Explicaţia dată de specialişti a fost că în cazul femeilor intervin anumite delegrări hormonale care ar compromite intervenţia chirurgicală.
Doctorul Simona Carniciu, reprezentanta Universităţii de Medicină Carol Davila, prezentă la conferinţa de lansare a proiectului a ţinut să precizeze că pacienţii care întrunesc calităţiile de mai sus se pot înscrie pentru studiu la Institutul Naţional de Diabet de pe strada Ion Luca Caragiale, între orele 9-13 sau online, pe http://ponderas.ro/studiu-clinic/.
Jumătate dintre pacienţii selectaţi vor beneficia gratuit de operaţia de micşorare de stomac, iar apoi se vor afla sub monitorizare medicală timp de un an. Celorlalţi pacienţi le va fi administrat în continuare tratament personalizat şi vor urma diete corespunzătoare.
La finalul studiului va fi comparată evoluţia parametrilor morfologici şi biochimici de la pacienţii cu obezitate şi diabet zaharat de tip 2, trataţi convenţional sau prin chirurigie metabolică.
Medicii asigură că operaţiile metabolice pot duce la ameliorarea până la remisia diabetului zaharat de tip 2 înainte de a avea loc pierderea semnificativă în greutate. Remisia a fost observată conform statisticilor la 93% dintre pacienţii cu obezitate şi diabet zaharat de tip 2, care au beneficiat de interveţie chirugicală în cadrul spitalului Ponderas.
Ce costuri implică un astfel de proiect?
Investiţia în proiectul CEDOR se ridică conform celor declarate de iniţiatorii programului la 300.000 de euro.
Un rol deosebit în fiinanţarea acestui proiect îl are Centru Ponderas care pun la dispoziţia proiectului inclusiv spaţiul dedicat cercetării. O parte din bani vin din partea Ministerului Cercetării, cu toate acestea Prof. Dr. Constantin Ionescu Targoviste – medic primar diabet a declarat următoarele: “Acest proiect nu este fiinanţat pe măsura nevoilor, în România cercetarea este neglijată “
În afara proiectului, costurile unei astfel de operaţii variază între 6500 şi 8500 de euro în funcţie de complexitate. De asemenea, evoluţia pacientului va fi urmărită pentru următoarele 12 luni.”Surpriza este că pacientul nu slăbeşte din prima săptămână ci efectul operaţiei, dependenţa de medicamente dispare la câteva zile. Nivelul glicemic este menţinut la nivel normal fără ajutorul acestora”, a declarat coordonatorul proiectului.