În câteva luni, conducătorii auto vor putea testa o pereche specială de ochelari care redau imaginile așa cum le percep consumatorii de droguri.
Pentru a-i pune pe şoferi în pielea unui consumator de stupefiante care se urcă la volan, Agenţia Naţională Antidrog (ANA) va aduce în ţară ochelari speciali, numiţi ochelari antidrog. „Sunt speciali pentru că oamenii de știință care i-au făcut au șlefuit lentilele pentru a reda percepția realității, așa cum o are un consumator de subtanțe interzise. Nu este aceeași percepție ca la ochelarii făcuți pentru a alcool”, a precizat, pentru EVZ, chestorul Sorin Oprea, şeful ANA.
Potrivit lui Oprea, ochelarii speciali vor fi aduşi în România pentru primul studiu care va avea loc în trafic, organizat de Agenţia Antidrog. Astfel, șoferii vor fi testați antidrog, dar vor proba şi aceşti ochelari, a mai precizat Oprea. Studiul se va desfăşura pe o perioadă de două luni, iar conducătorilor auto vor completa niște chesionare, prin care se doreşte să se să stabilescă procentul șoferilor care consumă droguri înainte să se urce la volan.
La ora actuală, ANA a școlarizat 80% dintre agenții de poliție de la rutieră din toată țara. Aceştia s-au familiarizat cu semnele vizibile ale consumului, de pildă incoerenţă în vorbire, comportamentul rupt de realitate, echilibrul precar şi în unele situaţii pupilele dilatate. La cursul organizat de ANA, agenţii de circulaţie au învăţat să folosească testele antidrog, atunci când au suspiciuni. Potrivit Codului Rutier, persoanele care conduc sub influența substanțelor stupifiante comit o infracțiune. Nu sunt prevăzute limite, ca la alcool.
Mai rău ca alcoolul la volan
Consumatorul de droguri la volan este mai periculos decât un șofer băut, este de părere chestorul Sorin Oprea. „Toate categoriile de droguri sunt periculoase la volan, chiar și cannabisul, care este considerat de unii un drog ușor”, a precizat șeful ANA. În București sunt 300 de polițiști care sunt școliți să-i recunoască pe consumatorii de droguri la volan. Jandarmii, angajații de la Penitenciare și de la Poliția Transporturi au fost și ei pregătiți.
Împreună cu Poliția Română, ANA urmează să deruleze cea mai amplă și agresivă campanie împotriva drogurilor. Specialiștii merg chiar și la clasele primare pentru a-i coștientiza pe cei mici cu privire la pericolul consumului de droguri.