Editura Evenimentul si Capital

Ocheadele reciproce devin treabă serioasă: Trump se gândeşte la recunoaşterea anexării Crimeii | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 32 Comentarii | 3098 Vizualizari

Candidatul la prezidențialele din SUA din partea Partidului Republican, Donald Trump, a declarat că dacă va câștiga alegerile este dispus să ia în considerare legalitatea anexării Crimeii de către Rusia.

 În prezent, din cauza evenimentelor din Ucraina, inclusiv din Crimeea, Rusia este sub sancțiunile SUA. Trump a admis că aceste măsuri restrictive pot fi anulate. „Vom examina. Da, ne vom uita”, a spus miliardarul, răspunzând la întrebarea unui jurnalist.

Pe de altă parte, platforma electorală a Partidului Republican, adoptată la convenția din Cleveland, se exprimă în favoarea menținerii sancțiunilor împotriva Rusiei. „Noi, împreună cu aliații noștri, sprijinim conservarea și, dacă este cazul, înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei atâta timp cât suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei nu vor fi complet restaurate. De asemenea, susținem acordarea ajutorului corespunzător pentru forțele armate ale Ucrainei și o mai bună coordonare cu NATO în probleme de planificare a apărării” – se arată în platforma partidului. Această joacă de-a declaraţiile şocante, inedite şi ieşite din comun ale candidatului la alegerile prezidenţiale din SUA au depăşit demult limitele unor discursuri menite să culeagă, cinic, voturile pentru investitura prezidenţială. Deja suntem în situaţia în care suma de declaraţii în cascadă legate de Rusia şi de preşedintele Putin, întâlnirile staffului electoral cu reprezentanţii administraţiei prezidenţiale Putin şi implicarea majoră, recunoscută la nivel prezidenţial de către Barack Obama, a Moscovei în campania electorală americană - prin spargerea serverelor Partidului Democrat şi scăparea în presă a mailurilor interne, dar şi prin plata trolilor care au devenit conservatori şi pro-Trump - toate arată o perspectivă preocupantă cel puţin a unei preşedinţii a lui Donald Trump la Casa Albă.

Într-adevăr, suma de abordări anunţă o schimbare de paradigmă care se referă la câteva teme majore: o concedare de facto sau de jure a sferei de influenţă din spaţiul post-sovietic, cel puţin, către Rusia, intrarea în mari târguri globale între Washington şi Moscova în terţe spaţii - Europa fiind unul dintre ele, Orientul Mijlociu, un al doilea, cu siguranţă - dar şi schimbarea paradigmei de politică externă şi securitate la nivel global într-un binom de superputeri care se recunosc reciproc şi care să domine politica globală şi să impună voinţa în lume. În meniu intră şi o redesenare a regulilor jocului spre politica de superputere, fireşte.

Că o asemenea perspectivă este profund preocupantă, ca să nu zic de-a dreptul deranjantă pentru România, dar şi pentru celelalte ţări din regiune, este un lucru cert. Ca orice stat mic, România are drept principal aliat dreptul internaţional public şi regulile jocului, şi orice revizuire unilaterală a acestor reguli nu o avantajează. Însă cred că ţara noastră ar trebui să elaboreze cu realism şi extremă coerenţă modelarea unui scenariu privind alegerea lui Donald Trump la preşedinţia SUA şi să evalueze scenariile cele mai grave ca şi consecinţe în contextul evoluţiei SUA pe o coordonată de asemenea natură în relaţiile cu Rusia lui Putin.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate