Obama a grațiat-o pe SPIOANA TRANSSEXUALĂ care a transmis peste 700.000 de documente SECRETE la WikiLeaks
- Radu Pădure
- 18 ianuarie 2017, 11:17
Militarul transsexual Chelsea Manning (care anterior se numea Bradley Manning), condamnat(ă) în 2013 la 35 de ani de închisoare, va fi eliberat(ă) pe 17 mai.
Fosta cârtiță a Wikileaks va fi repusă în libertate, după grațierea semnată de președintele Barack Obama în ultimele zile de mandat, a anunțat Casa Albă.
Lăudată pentru gestul său de unii, care afirmă că livrarea celor 700.000 de documente către WikiLeaks ar fi permis dezvăluirea abuzurilor Statelor Unite în Irak și Afganistan, Manning a fost judecat(ă) pentru trădare, care a pus țara și pe compatrioții săi în pericol.
În luna octombrie, anul trecut, pe când era deținut(ă) la Fort Leavenworth, Chelsea a încercat să se sinucidă. La vremea respectivă, avocatul său reproșase autorităților că au refuzat „să trateze corect disforia de gen” și izolarea în care Chelsea era ținută, deși în luna iulie mai avusese o tentativă de suicid.
WikiLeaks a reacționat la anunțul de eliberare al lui Chelsea Manning, calificându-l drept „victorie”.
Săptămâna trecută, organizația afirmase că fondatorul său, Julian Assange, ar accepta să fie extrădat în Statele Unite, dacă Barack Obama dă dovadă de clemență față de Manning.
Assange este refugiat în ambasada Ecuadorului din Londra, pentru a evita o extrădare în Suedia, unde este acuzat de un viol, despre care fondatorul WikiLeaks spune că este o înscenare.
Edward Snowden, aflat în exil în Rusia, din 2013, când a dezvăluit scandalul ascultărilor NSA și CIA, făcuse și el apel la Obama pentru eliberarea lui Manning.
Casa Albă a făcut dintotdeauna diferență între cazul lui Manning și al lui Snowden , fost consultant al NSA.
„Chelsea Manning a fost judecat(ă) de justiția militară, a fost declarat(ă) vinovat(ă), a fost condamnat(ă) și și-a recunoscut vina”, a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.
„Dl Snowden a fugit în brațele unui adversar și și-a găsit refugiul într-o țară care, foarte recent, a încercat în mod deliberat să ne slăbească democrația. Dezvăluirile lui Edward Snowden au fost mult mai grave și mai periculoase.”
În schimb, senatorul republican de Arkansas, Tom Cotton, a deplâns faptul că un „trădător” este tratat ca „martir”. El a declarat că nu înțelege „de ce președintele are o compasiune particulară pentru cineva care a pus în pericol viața soldaților noștri, a deplomaților noștri, a agenților noștri de informații și a aliaților.”
De altfel, Barack Obama l-a amnistiat tot marți și pe generalul său favorit, James Cartwright, care a fost condamnat pentru declarație falsă dată FBI, în legătură cu scurgerile de informații despre un atac informatic al Statelor Unite asupra Iranului, în 2010.
Cartwright i-a mințit pe anchetatori pretinzând că nu el este la originea transmiterii către un jurnalist de la New York Times de informații confidențiale. Acest jurnalist, David Sanger, a scirs pe baza acestor informații o carte despre un atac american cu ajutorul virusului informatic Stuxnet împotriva instalațiilor nucleare iraniene.
Revenind la Manning, se pune întrebarea: cât a cântărit în decizia de grațiere a lui Obama faptul că spionul este transsexual?