Editura Evenimentul si Capital

O posibilă soluție la criza refugiaților: Germania să nu modifice drastic regulile în timpul jocului!

Silviu Sergiu
Autor: | | 17 Comentarii | 3126 Vizualizari

Migrația populațiilor din nordul Africii și Orientul Mijlociu este, poate, cea mai mare dificultate cu care se confruntă și se va confrunta Uniunea Europeană. Intrarea în spațiul comunitar a unor imigranți ilegali creează probleme politice majore, accentuează disensiunile dintre statele-membre.

Se analizează în prezent crearea unui mecanism prin care tările UE să împartă povara găzduirii refugiaților. Germania, destinația principală a migranților, în special a celor din Siria, încearcă să găsească soluții pentru a transfera o parte din refugiați pe teritoriul celorlalte state- membre.

O soluție trebuie găsită rapid, pentru că dramele prin care trec refugiații sunt reale. UE nu-i poate trimite înapoi în țările lor măcinate de conflicte sângeroase, nici nu-i poate abandona într-un ”no man's land” de la marginea Uniunii Europene (Serbia, Macedonia).

Din păcate, fluxurile de refugiați vin cu pericole serioase la adresa securității țărilor europene. În mod cert, printre oamenii disperați și de bună-credință, care încearcă să-și creeze un viitor departe de orice conflict armat, se numără și adepți ai ”Războiului Sfânt” al musulmanilor, jihadiști pentru care debandada de la granițele Europei este ocazia perfectă de a intra pe teritoriul ei și a săvârși acte de terorism. Ei pot ajunge pe teritoriul UE fără a fi identificați, amprentați și introduși în bazele de date europene.

După ”Primăvara arabă”, la sfârșitul căreia au căzut dictaturile din nordul Africii, migrația spre Europa a populațiilor din aceste țări s-a intensificat. Uniunea Europeană și-a luat măsuri de protecție în fața valului de refugiați. În 26 iunie 2013, a fost adoptat Regulamentul nr 604/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind stabilirea criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid. Pe scurt: Regulamentul de la Dublin.

În Capitolul III intitulat ”Criteriile de determinare a statului membru responsabil”, la art. 7, aliniatul (2), se spune că: ”Statul membru responsabil în conformitate cu criteriile stabilite în acest capitol este determinat pe baza situației existente în momentul în care solicitantul a prezentat prima oară cererea sa de protecție internațională unui stat membru.” Altfel spus, statul membru responsabil este statul în care refugiatul a depus prima dată cererea de azil politic. În funcție de o serie de factori, cum ar fi de pildă existența unor rude ale refugiatului pe teritoriul altor state UE, acestea pot fi declarate drept state responsabile. 

Germania a avut rolul principal în stabilirea acestor criterii și bineînțeles că, profitând de forța de negociere în cadrul UE a țării sale, cancelarul Angela Merkel a reușit să impună texte care să protejeze Germania. A făcut acest lucru și cu ajutorul celorlalte țări care nu sunt la granița de sud a UE, pentru că acestea au beneficiat direct de pe urma prevederilor în cauză. Practic, cea mai mare povară a migrației ilegale a fost lăsată pe umerii țărilor de la marginea Europei (Grecia, Italia, Spania), unde refugiații depuneau cereri de obținere a azilului.

 E drept că Germania și aliații săi au preluat un număr mare de imigranți, dar au avut posibilitatea să-i verifice temeinic pe cei cărora le-a acordat azil politic. I-au ales ”pe sprânceană”, cum se spune. Regulamentul de la Dublin a consacrat practic crearea unor state-filtre, denumite, după cum spuneam, ”state responsabile”.

Lucrurile s-au schimbat. Germania a ajuns, la rândul ei, în postura de a fi declarat ”stat responsabil”. În prezent, este ținta predilectă a migranților ilegali. Aceștia depun cerere de acordare a azilului politic abia când ajung pe teritoriul ei. În aceste condiții, Angela Merkel și Federica Mogherini a anunțat că liderii Europei vor discuta despre modificarea Regulamentului de la Dublin.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate