Editura Evenimentul si Capital

O expoziție poate salva „Cumințenia Pământului”

„Cumințenia Pământului ” este expusă la Muzeul Național Cotroceni. Surse din muzeu ne-au spus că, în urma ultimelor știri despre această operă, a crescut și numărul vizitatorilor FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 3 Comentarii | 269 Vizualizari

Dragoș Neamu, consilier în Ministerul Culturii, care a preluat, pentru două luni, conducerea Muzeului Național de Artă al României (MNAR), a venit cu această idee

Prima mișcare pe care Dragoș Neamu o va face în calitate de manager interimar al MNAR este aceea de a organiza „O expoziție isteață Brâncuși, cu ce avem în colecție, pentru stimularea colectei publice” în vederea cumpărării de către statul român a operei „Cumințenia Pământului”. Expoziția s-ar putea deschide pe 25 mai și intrarea va fi liberă. A doua măsură ar fi „o întâlnire cu comunitățile creative din București, pentru a pune la punct un studio de creație în muzeu”, ne-a declarat Dragoș Neamu.

Atât el, cât și ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu vor o ... „revoluție” în muzeele din România care să le transforme în spații creative și „la modă”.

Revoluția muzeelor

„Muzeele trebuie să își asume mai multe roluri în zilele noastre, motivate de presiunea unor factori care vin din societate și din mediul în care activează - agenda digitală, schimbările economice, scăderea sprijinului public acordat sectorului cultural, schimbarea așteptărilor și nevoilor publicului. Or, în ce privește acest ultim factor, participarea a început să condiționeze practic decizia vizitării unui muzeu. Nu stimulezi această latură esențială ca formă de delectare și de învățare, atunci riști să nu mai exiști ca muzeu în conștiința publică sau comunitară”, spune Dragoș Neamu.

Pe de altă parte, „Nu este deloc întâmplător faptul că vizitatorii doresc tot mai mult ca muzeele să adopte o agendă digitală și o componentă tot mai creativă, care să le ofere șansa de a crea conținut în interiorul muzeelor, de a experimenta, utilizând resursele muzeelor, mai ales colecțiile acestora”.

Adică, muzeele trebuie să ajungă în zilele noastre, pentru că vizitatorii „doresc să învețe utilizând mai ales instrumentele tehnologice și multimedia. Pentru acest an le-am pregătit o aplicație pe telefoanele mobile cu ajutorul cărora vor avea parte de un ghidaj audio-video foarte interesant”, a mai adăugat noul manager, care este și director executiv al Rețelei Naționale a Muzeelor din România, dar și organizatorul „Nopții Muzeelor”.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate