NU pentru REFERENDUM: 61% dintre greci au respins măsurile creditorilor internaţionali

NU pentru REFERENDUM: 61% dintre greci au respins măsurile creditorilor internaţionali

După numărarea a 95% din buletinele de vot la referendumul convocat de premierul grec Alexis Tsipras pentru ca populaţia să se pronunţe asupra propunerilor creditorilor internaţionali, rezultatele arată un procent de 61,31% din voturi pentru "Nu", împotriva acestor propuneri, pentru "Da" votând numai 38,72 %, transmite AFP citând Ministerul grec de Interne.

Aproximativ 9,8 milioane de greci au fost chemaţi duminică la urne pentru a se pronunţa asupra măsurilor economice propuse de Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Cetăţenii greci au votat în proporţie de 61,31% împotriva măsurilor propuse de creditorii internaţionali, 38,72% pronunţându-se în favoarea acestora, conform rezultatelor oficiale parţiale.

Prezenţa la urne a fost de 62,51%., peste pragul minim de 40% necesar validării scrutinului. Potrivit autorităţilor de la Atena, votul s-a desfăşurat fără incidente. 

Premierul Tsipras, care şi-a îndemnat compatrioţii să voteze "Nu", a transmis duminică seară un mesaj televizat în care a făcut apel la "unitate" şi a promis - la fel ca înainte de referendum - că va încerca să obţină un acord mai favorabil din punct de vedere social, aluzie la măsurile de austeritate cuprinse în propunerile respinse prin acest referendum. 

El a admis că prioritatea absolută este acum sistemul bancar aflat în criză de lichidităţi, situaţie care a impus închiderea băncilor şi impunerea de restricţii asupra mişcărilor de capital, limitând retragerile zilnice de numerar la 60 de euro de persoană pe zi. 

Deşi guvernul de la Atena a anunţat că doreşte reluarea imediată a negocierilor cu creditorii internaţionali şi un acord cât mai repede posibil, responsabilii acestor instituţii, UE şi FMI, încă nu s-au pronunţat. 

În ultimele sale contra-propuneri înaintate creditorilor, Tsipras a cerut un nou împrumut de 30 de miliarde de euro pe doi ani, în cadrul Mecanismului European de Stabilitate (ESM), şi o înţelegere asupra spinoasei datorii externe a Greciei, adică o nouă restructurare a acestei datorii. 

Grecia a beneficiat în anul 2012 de o reducere cu 107 de miliarde de euro a datoriei externe şi, în plus, a primit în ultimii patru ani împrumuturi în valoare de 220 de miliarde de euro în cadrul a două programe succesive de asistenţă financiară. Al doilea program a expirat marţi, când Grecia a intrat practic în incapacitate de plată, neachitând Fondului Monetar Internaţional o tranşă în valoare de 1,6 miliarde de euro. Grecia trebuie să ramburseze şi Băncii Centrale Europene, pe 20 iulie, o altă tranşă de împrumut de 3,5 miliarde de euro.