Lovitură dură pentru români! Ce prevede noua lege pensiilor
- Mădălina Sfrijan
- 27 septembrie 2023, 12:18
Pentru că noua Lege a pensiilor să treacă până la final de 2023, la Guvern se poartă discuții intense legate de recalculare. Una dintre prevederi ar viza inclusiv schimbarea formulelor de calcul folosite în prezent.
Noua Lege a pensiilor este în continuare în atenția aleșilor politici. Primul-ministru Marcel Ciolacu susține că se fac eforturi pentru ca aceasta să treacă până la finalul anului 2023. Până la această oră să iau în calcul trei variante în acest sens.
Trei formule de calcul pentru noua Lege a pensiilor
Executivul ia în calcul trei formule pentru a fi implementate în ceea ce privește recalcularea pensiilor. În acest sens, sunt realizate în prezent simulări în vederea stabilirii cele mai potrivite.
Prima variantă vizează o nouă formulă de calcul la baza căreia stă numărul de puncte obținute pe baza distributivității. Această formulă ar viza atât contribuția la sistemul de asigurări sociale, dar și vechimea.
„La calculul numărului total de puncte se va acorda un număr de puncte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani si anume: 0,25 sau 0,50 puncte vechime realizată pentru primii cinci ani şi 0,5 respectiv 0,75 puncte vechime realizată pentru următorii ani”, prevede prima variantă de calcul.
Numărul respectiv de puncte ar putea fi stabilit însă abia după o analiză de impact a Băncii Mondiale.
Indexare ar urma să fie făcut anual în luna martie. În acest sens va fi urmărită și majorarea curata media anuală a inflației din anul precedent.
În cazul celei de a doua variante de calcul a pensiilor este luat în calcul și media stagiilor de cotizare utilizate în calcul drepturilor de pensie.
"Propunem formula de calcul din Legea nr. 127/2018. Formula de calcul: VPR x numărul de puncte realizate
VPR=VPP : 25
VPR face legătura dintre parametrii formulei de calcul prevazuți în legea 263/2010, şi aici vorbim de valoarea punctului de pensei şi media stagiilor de cotizare utilizată în calcului drepturilor de pensie pentru toate categoriile de beneficiari de-a lungul celor 57 de ani de sistem de pensii.
Numărul total de puncte realizate = însumarea punctajelor anuale. Stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul al VPR nu este un stagiu folosit la calcului dreptului de pensie, ci la calculul VPR.", arată documentul.
Noua Lege a pensiilor. Calculul, pe baza numărului de puncte
De asemenea și cea de-a treia formulă presupune un calcul bazat pe contribuții dar aduce un plus în principiu nou. Această variantă ar urma să rezolve " inechitățile"din sistemul actual de pensii, consideră oficialii.
„Propunem o nouă formulă de calcul bazată pe numărul de puncte obținute în baza contribuțiilor, dar şi un nou principiu, care împreună vor rezolva inechitățile existente în sistemul public de pensii, generate de folosirea unui stagiu complet de cotizare diferit, raportat la genul persoanei şi anul nașterii”, mai arată documentul.
Inclusiv în perioada următoare vor fi purtate discuții pe această temă. Conform premierului, până la finalul anului curent ar urma să fiu luată o decizie legată de noile formule de calcul ale pensiilor.