Editura Evenimentul si Capital

EDITORIALUL EVZ. Niciodată Putin nu a fost mai slab. Nici mai periculos!

Adrian Pătrușcă
Autor: | | 59 Comentarii | 8260 Vizualizari

Rubla rusească se prăbușește, economia se stafidește, Occidentul îi închide piețele, serviciile secrete încep să mârâie și să-i ceară capul. Și totuși, rănit și încolțit, Ursul de la Kremlin este mai agil și mai eficient decât în tinerețile sale kaghebiste.

Putin a plecat joi în India. Una dintre marile puteri emergente ale lumii, membră a așa-numitului grup BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud). Cinci state imense, cu o populație apropiată de jumătate din cea a Terrei, cu resurse naturale ce par nelimitate, ele se străduiesc de câțiva ani să creeze un nou pol de putere globală, economică și politică. Ce vrea Putin de la noul premier indian Narendra Modi nu e greu de ghicit: noi debușee pentru materiile prime rusești, pentru a compensa pierderea piețelor occidentale.

Un parteneriat strategic cu India ar însemna o excepțională izbândă pentru Putin. Și o gură de aer pentru economia sa. Într-adevăr, la el în țară, totul pare să se năruiască. Rubla s-a prăbușit în trei luni cu 30% față de Dolar. Și continuă să se prăvălească mână în mână cu prețul mondial al petrolului. Un cerc vicios. Cu o economie primitivă, bazată pe exploatare brută, Rusia este ca un mare bolnav dependent de dializă: dacă nu-și exportă petrolul și gazele, moare.

Dar petrolul și gazele se ieftinesc văzând cu ochii, ca urmare a jocurilor OPEC, atent controlate de Statele Unite prin aliații saudiți. Ceea ce înseamnă găuri în buget. Un buget construit pentru anul 2015 pe un preț al petrolului de 95 de dolari / baril, în vreme ce prețul actual a ajuns la 65 de dolari și nu dă semne că s-ar opri. Pentru a-și astupa găurile din buget, Rusia trebuie deci să exporte mai mult, în condițiile în care Occidentul îi închide piețele.

Putin este disperat. Presiunilor externe, li se adaugă cele interne. Economice, dar și sociale. Rușii, învățați cu o oarecare pojghiță de bunăstare și confort, se trezesc cu perspectiva reîntoarcerii la vremurile hâde ale sărăciei brejneviste. Cu importurile tăiate, magazinele alimentare încep să-și expună rafturile goale. Lipsesc inclusiv produsele de bază. Nici o mirare: imaginați-vă azi un supermarket românesc fără produsele de import! Ei, bine, în Rusia este și mai rău! Toate sondajele triumfaliste, în care popularitatea lui Putin se bate în înălțime cu Caucazul, riscă să se chircească în câteva luni, roase de Foame.

India este doar ultima etapă dintr-un uluitor tur de forță pe care îl încearcă liderul de la Kremlin. În noiembrie, el reușise același lucru în China: un contract colosal pentru livrarea a 30 de miliarde de metri cubi de gaze anual, după ce în luna mai fusese semnat un altul, pentru 38 de miliarde. Valoarea însumată a celor două contracte care ar urma să se întindă pe durata a trei decenii, este de aproape 800 de miliarde de dolari.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate