Nemernicii cu epoleți (IV). Șefii Poliției Bistrița mușamalizau accidentele rutiere cu ajutorul unor primari
- Mihai Şoica
- 4 decembrie 2014, 00:00
„Evenimentul zilei” continuă seria dezvăluirilor despre ilegalitățile săvârșite de ofi țerii care conduceau Poliția Bistrița Năsăud. Primarul unei comunei a acceptat să falsifice grosolan mai multe adeverințe din care a rezultat că drumul public unde a avut loc un accident era, de fapt, un drum forestier.
Inspectorul șef al Poliției Bistrița- Năsăud, Ioan - Ovidiu Mureșan, șeful Serviciului Rutier, Roberto Hasnăș (foto) și șeful Poliției Năsăud, Leon Cloșcă, au fost arestați,săptămâna trecută, pentru 30 de zile, fiind acuzați pentru mai multe fapte de corupție. După arestarea lui Mureșan, șefii de la Interne l-au numit comandant interimar pe comisarul șef Liviu Olariu.
După două zile, când au aflat că și acest ofițer este menționat în dosarul de la DNA Cluj, ca fiind unul dintre polițiștii care ar fi acceptat să mușamalizeze accidente, s-a decis ca noul comandant să fie chestorul Marius Linul, fost secretar de stat în MAI, un polițist dur și incomod pentru mafioții din IPJ Bisitrița. Chestorul Linul a declarat că toate ilegalitățile comise de polițiștii bistrițeni vor fi anchetate „la sânge”. „Toate aspectele care mi-au fost semnalate și care nu fac obiectul anchetei penale vor fi verificate de colective de polițiști de la nivelul inspectoratului IPJ Bistrița Năsăud”, a declarat noul comandant.
Adjunctul șefului corupt
Procurorii DNA susțin că adjunctul Liviu Olariu a fost implicat în mușamalizarea unor accidente de circulație. Unul dintre acestea s-a produs în data de 20 august 2014. Într-o stenogramă de la dosar, comisarii șefi Olariu și Roberto Hasnăș, arestat în dosar, se înțeleg să nu raporteze un accident rutier soldat cu decesul unui persoane, pe motiv că accidentul nu s-a produs pe drumul public.
„Trăiește, care-i treaba!”
Olariu Liviu: Da, da’ vezi cum tratați că parcarea și ea scăpat și el basma curată reprezintă element al drumului public, vezi un pic să nu vorbească ...
Hasnăș: Nu, nu, nu era o parcare care-i în afara drumului public și a și picat într-o râpă, domnu, Liviu.
Olariu: Așa, așa bine și îi viu, trăiește care-i treaba?
Hasnăș: Nu, de la ora doișpe îi mort, numai acuma a văzut tractoru’ că-i picat cu omu’ în râpă.
Olariu: Am înțeles, am înțeles.
Hasnăș: Deci mă ocup eu de treabă, domnu’ Liviu.
Nepotul comandantului a scăpat și el basma curată
În data de 30 august 2014, Andrei Ionuț Mureșan, nepotul șefului IPJ Bisitrița, Ioan Ovidiu Mureșan, a comis un accident de circulație în zona localității Nușeni, cu doi răniți, accident mușamalizat de șeful Serviciului Poliției Rutiere și de adjunctul șefului IPJ Bistrița Năsăud, Liviu Olariu. La fața locului a fost trimis polițistul Victor Zăgrean, care s-a ocupat de mușamalizare accidentului. „Polițistul Zegrean i-a raportat lui Hasnăș, faptul că persoana vinovată de producerea accidentului este Mureșan Andrei, că una dintre victime a fost dusă la spital și cusută, angajându-se să îi solicite medicului să nu menționeze că intervenția efectuată asupra victimei ar fi avut un caracter de urgență”, susține DNA Cluj. Ulterior, acestei discuții, comisarul șef Hasnăș îi raportează șefului său, adjunctul Olariu, că deși nepotul comandatului a produs accidentul, ”băieții au fost orientați”, referindu-se la polițiști, și nu au luat măsurile necesare.
Drum schimbat din pix
O altă metodă folosită frecvent pentru mușamalizarea unor accidente consta în declararea în fals că accidentul cu pricina nu a avut loc pe drumul public, ci pe un drum forestier sau pe un drum închis circulației. Primarul comunei Nimigea, Mircea Runcan, a emis, la solicitarea comisarului șef Roberto Hasnăș, două adeverințe din care rezută acest lucru pentru mușamalizarea unor accidente produse în data de 29 septembrie și 5 octombrie, soldate cu decesul unor persoane și rănirea gravă a altora.