Mugur Mihăescu, despre organizatorii de la Colectiv: „Trebuie să fii dement. Doar că nu au turnat benzină pe ei”. ZECI de cluburi ale morții în Capitală
- Raluca Florescu
- 31 octombrie 2015, 14:51
Legislația e stufoasă și nu se poate aplica la maxim, de către cluburile din România, pentru că se bate cap în cap, dar până la urmă omul sfițește locul, a declarat actorul Mugur Mihărescu, totodată proprietar a două cluburi din Centrul Vechi, care a comentat pentru EVZ tragedia din clubul Colectiv.
Acea clădire în care este amplasat clubul, respectiv o hală dezafectată, ar trebui să fie destul de sigură.„Nu are ce să ia foc decât dacă te apuci să pui bureți. Doar că nu au turnat benzină pe ei. Cum să faci foc de artificii indoor? Nu patronii mi se par mai vinovați, ci organizatorii evenimentului”
„Faci orice ca să câștigi câtă vreme este sigur, e o regulă lementară a bunului simț. Există o minimă normă de decență. NU zice nimeni să fii NASA, dar trebuie să folosești rațiunea. Multe cluburi au investit enorm într-o economie care nu ne-a prea ajutat. Trebuie să existe măcar o medie a ceea ce contează din punct de vedere al siguranței, pentru că altfel înseamnă că ești dement la cap.”
„Când te autorizează RECOM nu se uită la fișa tehnică”
Patronul de club a explicat și cum se oferă autorizațiile. „Autorizația de funcționare ți se oferă imediat ce obții certificatul de la Registrul Comerțului. Numai că oamenii de la Registrul Comerțului nu știu fișa tehnică și dacă pot să îți dea autorizație”. Astfel spus, nu contează dacă firma îndeplinește condițiile tehnice pentru activitatea pe care o deșfășoară potrivit codului CAEN. „Apoi, în funcție de activitățile pe care le desfășori îți trebuie autorizație sanitară, de la pompieri, dacă ai un club de capacitate mai mare, iar acestea se obțin separat, trebuie și de la primărie, să le dai și ălora.”
Ieșirile de care trebuie să dispună un club sunt stabilite în funcție de fluxul de oameni care poate apărea la un moment dat. „Nu este nevoie neapărat de un anumit număr de ieșiri ci de o deschidere a ierșirii suficientă încât să asigure evacuarea.”
„Sunt locuri în care nu aș intra”
Mugur Mihaăescu spune însă că România nu este mai periculoasă decât alte țări. Totuși, există și locuri nesigure. „Sunt cluburi underground mai populare printre tinerii rebeli, în locuri unde nu aș intra, pentru că ori nu sunt consolidate sau mi-e frică să nu cadă tavanul sau nu mă simt safe.”
Este și o vină a celor care trebuia să efectueze controale? De regulă, se fac controale la cluburile care produc bani. „Știți câte controale sunt? Dar la cei care produc mai mulți bani. Se gândesc, la ăsta mic nu mă duc, că nu am ce să iau”. Pe de altă parte, sunt prea puțini inspectori și nu ai cum „să ții sub control o țară întreagă”.
Acesta aproximează că există circa 500 de cluburi în București din care 20 sunt cele foarte mari, iar circa 90% din afluxul de turiști este atras de locurile sigure din punct de vedere al dotărilor.