Editura Evenimentul si Capital

Mihai Răzvan Ungureanu a blocat „Muzeul Comunismului”, pe care îl vrea acum Klaus Iohannis

Iohannis a convenit cu conducerea CNSAS să primească un memoriu cu problemele privind arhiva FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 51 Comentarii | 2805 Vizualizari

Președintele vrea să revitalizeze proiectul pe care Mihai Răzvan Ungureanu și deputații liberali l-au contestat în urmă cu doi ani. Șeful statului, Klaus Iohannis, vrea să construiască „Muzeului Comunismului”, deși 66 de deputați PNL au votat, în 2013, împotriva Legii de înființare a acestuia.

 Un alt contestatar de vârf al proiectului a fost actualul consilier prezidențial Mihai Răzvan Ungureanu care, în calitate de premier, nu susținea legea. MRU a argumentat că fusese înființat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și „s-ar crea un paralelism instituțional nejustificat”. Menționăm că, în perioada mai 2012 -martie 2014, IICCMER a fost condus de istoricul Andrei Muraru- fost membru al PNL Iași, în prezent consilier personal al lui Klaus Iohannis.

Declarația președintelui

Totul a început ieri, atunci când Iohannis a declarat că susține necesitatea construirii unui „Muzeu al Comunismului”. Ideea acestui proiect este reluată după ce majoritatea USL din Camera Deputaților a votat, pe 23 aprilie 2013, împotriva Proiectului de Lege privind înființarea „Muzeului Comunismului”.

Rezultatul votului final: 236 pentru respingerea Legii, 40 pentru înființare și 7 abțineri. În cazul PNL, din 69 de deputați liberali, 66 au votat pentru respingerea proiectului, doi s-au abținut, iar unul a fost pentru.

Legea fusese inițiată, în februarie 2012, de un grup de patru parlamentari PDL, independenți și minorități. „Chiar dacă nu a fost o perioadă de bun augur, nu avem dreptul să ne negăm istoria”, arătau inițiatorii.

Muzeul urma să fie finanțat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național (MCPN).

În martie 2012, Guvernul României, prin Mihai Răzvan Ungureanu, a arătat că nu susține adoptarea legii. Unul din motive: în România a fost înființat, în 2009, IICCMER, aflat în subordinea Guvernului și coordonarea primului ministru.

„Considerăm că este discutabilă înființarea unei noi instituții publice în subordinea MCPN întrucât, cel puțin parțial, s-ar crea un paralelism instituțional nejustificat”, arăta Ungureanu. În plus, susținea acesta, inițiatorii nu au dat date tehnice și financiare despre acest muzeu cum ar fi sursele de finanțare, sau viitorul sediu. În mai 2012, Senatul a votat pentru înființarea „Muzeului Comunismului”- subordonat MCPN. Muzeul urma să funcționeze în București, într- o clădire pusă la dispoziție de autorități, și era finanțat din banii MCPN și donații.

După cum am arătat, votul final, pe 23 aprilie 2013, a fost dat de Camera Deputaților care a respins Legea. Printre liberalii care au votat împotrivă: Mihăiță Calimente, Dumitru –Verginel Gireadă, Cristina Pocora, George Scutaru, Gigel Știrbu (fost ministru al Culturii) și Hubert Thuma.

„Ideea este rizibilă”

Pe 24 aprilie 2013, profesorul Vladimir Tismăneanu, fost președinte al Comisiei Prezidențiale de Analiză a Dictaturii Comuniste din România, scria, într-un editorial pe contributors.ro, că „partidele coaliției useliste au înmormântat ideea înființării în București a unui Muzeu al Dictaturii Comuniste”. „Ideea că IICCMER ar ține locul unui asemenea muzeu este rizibilă. Un institut este un centru de cercetare, un muzeu este, în cazul de față, o arhivă vie a ceea ce-a însemnat totalitarismul comunist”, susținea Tismăneanu.

S-a plimbat printre 25 de kilometri de turnătorii

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate