Motivare instanță: Șerban Brădișteanu nu putea lua mită deoarece a moștenit o avere și este o ”vedetă” medicală

Motivare instanță: Șerban Brădișteanu nu putea lua mită deoarece a moștenit o avere și este o ”vedetă” medicală

Tribunalul București a motivat decizia de achitare a chirurgului Șerban Brădișteanu, acuzat de procurorii DNA de primirea unei mite de 3,5 milioane de eurio de la o firmă elvețiană pentru o licitație trucată. În luarea deciziei, judecătoarea Otilia Bomboș a ținut cont numai de declarațiile martorilor propuși de Brădișteanu și a considerat că medicul nu avea cum să fie mituit din moment ce este moștenitorul unei averi importante. Partenerii elvețieni erau convinși că acesta va fi numit ministru al Sănătății în România.

”Inculpatul era (și este) o persoană cunoscută în  lumea medicală, de notorietate, care a  participat la reuniuni  de specialitate, la  congrese, a întreţinut permanent relaţii cu specialiști cu preocupări comune. Era cunoscut în egală masură de reprezentanţii tuturor  firmelor ofertante, participante la licitaţie. Avea posibilităţi materiale moştenite din familie si castigate ca urmare a exercitării activităţii sale complexe de medic renumit  care a lucrat în Germania si în ţară. Acest statut social îi oferea posibilitatea să nu dea curs  unor eventuale  tentaţii materiale și să-şi exercite calitatea de membru al unei comisii de licitaţie și de preşedinte al unei astfel de comisii cu imparţialitate, obiectivitate în selectarea participanţilor şi cu entuziasm şi implicare în ducerea la îndeplinire a acestei  sarcini. Brădișteanu nu s-a implicat din propria  iniţiativă  într-o activitate  care exceda  competenţelor sale legale ca președinte al comisiei de licitaţie, ci a răspuns solicitărilor  Ministerului Justiției şi de comun acord cu ceilalţi membrii  ai comisiei  de licitaţie”, se arAtă în motivarea instanței.

MJ s-a prefăcut că cere daune

Judecătoarea mai arată că, pe latură civilă, ”în faza cercetării judecătoreşti Ministerul Justiției a manifestat un total  dezinteres in lămurirea și dovedirea pretențiilor civile și pentru a veni în sprijinul aflării adevărului”. Consecința achitării a fost ridicarea sechestrului asigurator pus încă din 2006 asupra bunurilor și conturilor lui Brădișteanu. Reprezentanta firmei elvețiene de aparatură medicală a declarat în cadrul unei comisii rogatorii că ”Șerban Brădișteanu era un om important în acordarea contractului şi că ar putea deveni ministrul sănătăţii”.

Nu-i vinovat

După ce a audiat mai mulți medici și asistente colegi cu Brădișteanu, Otilia Bomboș a ajuns la concluzia că ”aceste  declaraţii ale martorilor înlătură acuzaţia adusă inculpatului Brădișteanu Șerban de ministerul public cu privire la implicarea acestuia într-o faptă de corupţie cu caracter transfrontalier”. Despre banii din conturile chirurgului, judecătoarea a ales varianta avocaților, în sensul că între Brădișteanu și reprezentanta decedată a firmei elvețiene s-a format în timp o relație extreme de strânsă, cea din urmă fiind recunoscătoare medicului și după moarte, în sensul că i-a lăsat în cont 3,5 milioane de euro. ”Inculpatul i-a asigurat, prin comportamentul său, ca medic și prieten, încredere în viaţă şi confort sufletesc până în ultimul moment, iar, aşa cum spun martorii, aceasta l-a văzut  ca și confessor”. Toate acestea sunt considerentele pentru care C.P.  i-a încredinţat, alături de viaţa sa şi  rezolvarea problemelor de natură financiară”. În plus, consideră instanța, transferurile bancare din contul firmei elvețiene către Brădișteanu ar fi fost fictive deoarece ”scopul  firmei  elvețiene în a proceda în acest mod de a înregistra plăţi fictive era acela de a diminua veniturile cu consecinţa reducerii sumei pe care trebuia să o plătească cu titlu de impozit pe profit”.

Achitat a doua oară

În ianuarie 2014, Tribunalul București l-a achitat pe medicul Şerban Brădişteanu acuzat  de abuz în serviciu şi de primirea de foloase necuvenite, în dosarul în care este acuzat că ar fi primit mită patru milioane de euro în contextul unei licitaţii pentru echiparea spitalelor-penitenciar. La începutul lunii decembrie 2009, aceeași instanță l-a achitat pe medicul Şerban Brădişteanu. Curtea de Apel a decis atunci rejudecarea cazului. Și de acestă dată, decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, ea fiind deja atacată la Curtea de Apel Bucureşti. Șerban Brădişteanu a fost acuzat de procurorii anticorupţie că ar fi primit o mită de jumătate de milion de dolari şi o alta, în mai multe tranşe, de trei milioane şi jumătate de euro, toţi banii fiind daţi de o firmă austriaco-elveţiană ce distribuie produse medicale, CC Med AG. În schimbul banilor, Brădişteanu ar fi facilitat companiei câştigarea unei licitaţii pentru echiparea spitalelor penitenciar din România, procedură desfăşurată în anii 2001-2002.