Latura NEVĂZUTĂ a celebrului Monte Carlo. Ce i se pregăteşte PARADISULUI FISCAL

Latura NEVĂZUTĂ a celebrului Monte Carlo. Ce i se pregăteşte PARADISULUI FISCAL

În timp ce stă să înceapă celebrul proces privind moartea suspectă a Hélènei Pallanca Pastor şi lupta pentru banii ei, Principatul luptă pentru menţinerea rolului său de paradis fiscal. Dar, cu toate acestea, bogătaşii nu sunt prea impresionaţi că vor fi "deranjaţi" de noul acord în ceea ce priveşte transparenţa fiscală.

Plaja Lavrotto, acest mic Acapulco smuls Mediteranei, portul plin de yachturi gata să iasă în larg la câte o plimbare udată cu sticle de şampanie al căror preţ ajunge la stele, blocurile înalte unde un metru pătrat ajunge la 60.000 de euro, sunt doar o parte la vedere a acestui paradis fiscal. Înăuntrul acestei aglomerări nu mai mare decât un cartier de oraş, locuiesc 38.000 de pirivilegiaţi pe care Grimaldi i-a salvat de ceva de care nu pot scăpa muritorii de rând: taxele!

Vin taxele peste Monte Carlo

În 2016 Uniunea Europeană, reprezentată de comisarul pentru Afaceri economice, socialistul francez Pierre Moscovici, a semnat cu Principatul un acord asupra transparenţei şi a colaborării fiscale care va intra în vigoare în februarie 2018. La Rocca va trebui să se adapteze criteriilor stabilite de OSCE pentru toate ţările care aspiră la ''white list'' Obiectivul este să se pună capăt sistemului de rezidenţe fiscale fictive care consimte persoanelor fizice să nu plătească taxe. În trecut, mulţi europeni, au trebuit să semneze tranzacţii cu trezoreria, pentru a fi în regulă: Luciano Pavarotti, Katia Ricciarelli, Andrea Bocelli, Giancarlo Fisichella, dar şi ruşi, evrei, arabi. Noul acord prevede schimbul automatizat de informaţii şi e mult mai de temut decât vechile normative. Cine se va simţi ameninţat de noul spirit de colaboarare al familie Grimaldi?

Ne puteți urmări și pe Google News

Deocamdată fuga preventivă a băncilor din La Rocca nu s-a văzut. În 2016 erau 88 de instituţii de credit şi societăţi de gestiune patrimonială. Astăzi sunt 85, cu active estimate la 120 mliarde de euro.

O crimă care a tulburat liniştea bogătaşilor

Flirtul dintre gloria Principatului Monaco şi crima organizată va fi în centrul unui proces pentru uciderea lui Hélène Pallanca Pastor şi a şoferului său Mohamed Darwich, petrecută în mai 2014 în faţa spitalului Archet din Nisa, care fusese în vizită la fiul său internat după o criză de epilepsie.

Audierile, care vor începe în faţa Curţii de Apel din Marsilia între sfârşitul lui 2017 şi începutul lui 2018, va trebui să clarifice responsabilitatea a zece imputaţi. Principalul este Wojiciech Janowski, ginerele miliardarei decedată, Hélène, de 72 de ani, căsătorit cu fiica sa Sylvia Pastor. Ex crupierul venit de la Varşovia este acuzat că ar fi pus la cale asaltul de la Nisa împreună cu antrenorul său sportiv Pascal Dauriac, care ar fi angajat killerul pentru 140.000 de euro.

Mobilul este clar: banii lui Hélène. Exponentă din generaţia a treia a Pastorilor, împreună cu fraţii Victor şi Michel, doamna era beneficiara unei axe ereditare evaluată în totalitatea sa la 20 de miliarde de euro, pentru 500.000 de metri pătraţi de apartamente şi birouri.

Cu toate umbrele şi crimele care s-au succedat de-a lungul anilor, fascinaţia Principatului rezistă. Important e să ai mulţi bani şi să nu suferi de claustrofobie, fiindcă, la sfârşit, Monaco e o lume deschisă bogaţilor care acceptă să se închidă înt-un turn. Un caz de cronică  mondenă, acesta este ''Monte Carlo, state of mind'', cu adevărat o stare de spirit.

Monte Carlo totuşi n-are de ce să se plângă. Va găsi modalitatea de a trece peste această iufă a acordului anti-evazionişti. Marja de manevră a luxoasei ''bărci'' monegasce este nemărginită.Cu atât mai mult cu cât numărul oligarhilor a crescut, dar şi puterea lor.