Moise Guran, despre măsurătorile ministrului Şova: Ar fi trebuit ca de pe toate drumurile naţionale să se fi dat un strat de zăpadă de cel puţin 35 de centimetri!

Moise Guran, despre măsurătorile ministrului Şova: Ar fi trebuit ca de pe toate drumurile naţionale să se fi dat un strat de zăpadă de cel puţin 35 de centimetri!

Jurnalistul Moise Guran a prezentat, în emisiunea „Ora de business” difizată pe TVR, o analiză a afirmaţiilor ministrul Dan Șova legate de cantitatea de zăpadă înlăturată de drumari în trei zile, iar calculele scot la iveală faptul că cifrele autorităţilor sunt departe de realitate.

Concluzia la care a ajuns Moise Guran, luând de bune cifrele prezentate de Dan Șova, este că "de la Orșova până la Severin, tot bazinul Dunării plin cu zăpadă, atât au dat drumarii noștri la o parte", calificând acest lucru ca fiind "un adevărat eroism”. Înregistrarea emisiunii „Ora de business” se poate vedea pe biziday.ro.

Dan Șova a anunțat că, între 24 și 27 ianuarie, au fost curățate de CNADNR în zonele aflate sub incidența codului roșu și portocaliu aproximativ 2,26 milioane de tone de zăpadă.

„Dan Șova a anunțat că în acest trei zile drumarii României au reușit să dea de pe șosele 2,26 milioane de tone de zăpadă. M-am gândit cum au calculat ei, mai ales că zăpada asta are diverite densități, în funcție de grosimea stratului. Eu am încercat să vizualizez 2,26 milioane de tone de zăpadă și m-am apucat să fac niște calcule simple. Așa am aflat de exemplu, calculând debitul Dunării la intrarea în țara noastră. Avea în august anul trecut un debit de 2,500 de mc pe secundă. Rezultă că cele 2,26 milioane de mc dacă ar fi apă și nu zăpadă s-ar întinde pe 904 metri.

Ne puteți urmări și pe Google News

M-am gândit totuși că e diferență de 1 la 20 din punct de vedere al densității între apă și zăpadă și am înmulțumit cu densitatea asta care e mult mai mică. A rezultat că, de exemplu, dacă Dunărea ar curge cu zăpadă la vale, zăpada pe care au dat-o drumarii noștri între aceste zile s-ar întinde pe o distanță de 18,08 kilometri. Am rămas extrem de nelămurit cum au ajuns ei la aceste cifre.

Mi-a picat fisa apoi. Am înmulțit suprafața drumurilor naționale din România cu lățimea lor și cu un strat de zăpadă. Dacă împarți zăpada asta cu densitatea aferentă și greutatea respectivă ar fi însemnat în medie că pe toate drumurile din România să fi fost dată la o parte o zăpadă de cel puțin 35 de cm”, a explicat Moise Guran. Sudul și sud-estul României se află, pentru a doua oară în decurs de o săptămână, sub avertizări meteo cod galben și portocaliu de viscol, ce vor expira mâine dimineață, la ora 10.00. Meteorologii au emis, în această după-amiază, o nouă avertizare COD ROȘU de viscol, pentru județele Brăila, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea. Avertizarea a intrat în vigoare la ora 15.00 și a durat până la ora 22.00. Citeşte mai multe AICI.