Modificarea Codurilor Penale, subiect tabu pentru politicieni

Modificarea Codurilor Penale, subiect tabu pentru politicieni

După ce OUG 13 a scos în stradă sute de mii de oamenii, Puterea și Opoziția nu vor să-și asume răspunderea modificării Codurilor Penale. Deși s-a propus înființarea unei comisii parlamentare speciale, demersul n-ar avea șanse să fie pus în practică

După ce senatorul PMP, Traian Băsescu a cerut în plenul de la începutul săptămânii, înființarea unei comisii speciale formată din câte doi parlamentari ai fiecărui partid, care să pună în acord, în termen de 30 de zile, Codurile penale cu deciziile CCR, aleșii amână demersul.

„Am făcut la Comisia juridică din Senat o solicitare în scris. Ni s-a promis că discutăm la următoarea ședință de săptămâna viitoare a Birourilor reunite, care probabil va fi luni sau marți”, a explicat, pentru EVZ, deputatul PMP, Valeriu Steriu.

Paritatea Comisiei, un pretext

Ne puteți urmări și pe Google News

Majoritatea PSD-ALDE a invocat că ideea parității Comisiei nu este oportună. „Ce nu le-a convenit a fost faptul că s-a cerut o paritate, adică fiecare partid să dea unul sau doi membri”, a spus Steriu, pentru EVZ, adăugând că, deși PMP nu are membru în Comisia juridică de la Senat, partidul l-ar putea propune pe Dorin Bădulescu, liderul senatorilor PMP.

PNL aruncă pisica

Deși președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunțat că liberalii din Comisiile juridice vor lucra la un proiect de lege pentru modificarea legislației penale, acțiunea nu a fost demarată. EVZ a aflat, pe surse, că aceștia au pasat responsabilitatea deputatului PNL, Cătălin Predoiu, care a făcut primele modificări la Codurilor penale.

Alte voci din partid spun că PSD ar trebui să-și asume răspunderea. „Cea mai bună soluție este să vină pe filiera Ministerului Justiției, mai ales că noul ministru a anunțat lucrul ăsta, că va lua la mână toată legislația. Să facă ei toate modificările”, au spus surse liberale, pentru EVZ.

USR nu-și bate capul

Formațiunea lui Nicușor Dan nu și-a pus încă problema ce va face, dar implicarea USR va depinde de ceea ce vor face celelalte partide. „Depinde care sunt intențiile și ce vor să obțină din proiect. În funcție de asta normal că atunci când soliciți o colaborare trebuie să precizezi o intenție. N-am discutat asta în partid. Deocamdată nu avem o poziție”, a spus, pentru EVZ, deputatul USR, Cosette Chichirău.

OUG 13, o idee nu chiar atât de rea

Unele dintre partidele din opoziție nu cred că prevederile din OUG 13 au fost atât de rele, unele putând fi păstrate în noul proiect de lege care va modifica legislația penală. Surse din PNL au spus, pentru EVZ, că prevederile legate de termenul de 6 luni de a face un denunț sau pragul de 200.000 lei pentru abuzul în serviciu trebuie menținute, doar suma să fie mai mică „OUG 13 nu neapărat a fost rea și a deranjat mai ales politic felul în care a fost adoptat”, au explicat, pentru EVZ, surse din PMP.