Editura Evenimentul si Capital

„Magazin istoric”, revista care a dat semnalul desprinderii de hegemonia URSS | SERIAL EVZ: "Miturile istorice ale românilor"

Coperta primului număr (aprilie 1967), difuzat în chioșcuri și librării
Autor: | | 22 Comentarii | 4275 Vizualizari

Potrivit propriei mărturii reproduse dintr-un jurnal personal, Titu Georgescu, activist de partid specializat în “organizații antifasciste și antirăzboinice” și în “istoria mișcării muncitorești” și redactor- șef al publicației cu titlul pleonastic ”Anale de istorie” 1), a avut, în septembrie 1966, ideea înființării unei reviste de popularizare a istoriei, “pe alte coordonate” și cu “un larg spectru de teme și cititori, nu numai pentru specialiști” 2).

Inițial, publicația urma să se intituleze “Magazin istoric pentru Dacia”, o reluare a celebrei reviste tipărite de August Treboniu Laurian și Nicolae Bălcescu în 1845, dar caracterul ei naționalist, în ciuda faptului că cei doi autori intrau în categoria propagandistică marxist-leninistă de “revoluționari”, nu a permis folosirea.

Primele două fraze din “Cuvântul preliminar” scris atunci de Bălcescu erau următoarele: “Românii au trebuință astăzi să se întemeieze în patriotism și în curaj și să câștige statornicie și caracter. Aceste rezultate credem că s-ar dobândi când ei ar avea o bună Istorie națională și când aceasta ar fi îndestul răspândită”.

Un succes editorial, transformat de Ceaușescu în instrument de propagandă

În septembrie 1966, Titu Georgescu era secretarul ştiinţific al Institutului de Studii Istorice şi Social-Politice (ulterior, director-adjunct). Îi va asocia proiectului pe Constantin Bărbulescu, Stelian Neagoe, Al. Gh. Savu și Aurel (Aurică) Simion.

Redacția

Împreună reușesc, până în decembrie 1966, să propună sumarul primelor trei numere. A fost nevoie apoi de străbaterea spre vârf a ierar hiei nomenclaturiste, care conducea și controla activitatea în domeniul istoriei.

Invitarea lui Stelian Neagoe (numit primul secretar general de redacție) și atașarea de grup a lui Cristian Popișteanu (de la revista ”Lumea”) conduce la stabilirea denumirii finale – ”Magazin istoric”.

Datele furnizate de Stelian Neagoe arată că “pregătirile pentru primul număr de probă au început în septembrie 1966 şi s-au încheiat la 12 ianuarie 1967”, când noua revistă a fost aprobată de Leonte Răutu, șeful Secției de Propagandă a CC a PCR. Primul număr al revistei a apărut în aprilie 1967.

Redacția este completată cu Dumitru Almaș (director) Constantin Antip (redactor-șef) de la Ministerul Apărării.

Ceea ce înțelegea Leonte Răutu prin profilul revistei era manipularea informației istorice prin propaganda marxist-leninistă, la care puteau fi asociate, pentru prima dată organizat și concentrat, o serie de personalități ale vechiului regim, abia ieșite din închisori, reeducate și atașate proiecției de stabilitate a regimului Ceaușescu în România. Erau invitați să publice: Constantin C. Giurescu, Dionisie Pippidi, Constantin Daicoviciu, Radu Rosetti ș.a. Tânărul Răzvan Theodorescu a fost acceptat pentru a acoperi partea de istorie a artei, iar fostul liberal Dan Lăzărescu a fost primit cu reținere: “…în afară de morgă și înălțime nu are altceva” 3).

Publicitatea masivă făcută prin presa oficială scrisă, radio și televiziune a contribuit substanțial la proiecția imaginii că apariția Magazinului istoric este “un act de voință națională”.


Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate