MISTERUL MORȚII unui consilier județean pe AEROPORTUL din Iași. Ce susțin AUTORITĂȚILE

MISTERUL MORȚII unui consilier județean pe AEROPORTUL din Iași. Ce susțin AUTORITĂȚILE

Decesul fulgerător, miercuri, al consilierului județean Daniel Minciună pe Aeroportul din Iași continuă să ridice numeroase semne de întrebare, scriu jurnaliștii de la cotidianul "Bună ziua Iași". Apropiații liberalului sunt revoltați și nu își explică de ce personalul medical din aerogara ieșeană nu i-a acordat primul ajutor. Ei cer explicații clare din partea directorului aeroportului și demararea unei anchete.

Daniel Minciună a căzut secerat în incinta Terminalului 2 de la Aeroportul Iași în timp ce conducea un prieten care urmă să se îmbarce cu o cursă internă. Miercuri, în jurul orei 14:00, el era în apropierea ghișeului de check-în când brusc i s-a făcut rău. Unul dintre pasageri a sunat imediat la 112 și un echipaj de la Serviciul de Ambulanță s-a deplasat la fața locului.  

La sosirea medicului, consilierul era în comă profundă. Acesta a fost intubat, ventilat și urcat în ambulanță pentru a ajunge la Institutul de Boli Cardiovasculare. În drum spre spital a făcut stop cardio-respirator și medicul a început manevrele de resuscitare. Din păcate, Daniel Minciună a decedat la scurt timp în unitatea medicală. Ieri, medicii legiști au stabilit că decesul a intervenit în urmă unei disecții de aortă. Consilierul județean PNL, care avea 42 ani, nu se știa cu afecțiuni cardiace.  

De ce n-a intervenit personalul medical din Aeroport

Ne puteți urmări și pe Google News

Conducerea Aeroportului Internațional Iași nu a putut preciză dacă acel cabinet medical care există în Terminalul T3 este funcțional. Ieri, reporterii cotidianului "Bună ziua Iași" s-au deplasat la cabinet și nu au găsit pe nimeni. În ziua producerii tragediei nu se știe dacă era un medic sau un asistent medical în aeroport.      La sosirea echipajului medical de la Ambulanță, lângă Daniel Minciună nu era nici un cadru medical. După ce acesta a fost urcat în Ambulanță și-a făcut apariția o doamnă în halat alb, probabil medicul de la aeroport, după cum au relatat cei de pe Ambulanță. Directorul Aeroportului Iași ocolește să dea un răspuns clar atunci când vine vorba de personalul medical care ar trebui să fie la cabinet, măcar pe perioadă zilei. 

Consilierii judeţeni cer efectuarea unei anchete care să stabilească dacă personalul Aeroportului a procedat corect, confruntat cu o urgenţă medicală, iar dacă viaţa consilierului nu ar fi putut fi salvată de o intervenţie medicală mai rapidă.

"Ce impune cadrul legislativ cu privire la asigurarea serviciilor de urgenţă şi a oamenilor care trebuie să ne ofere primul ajutor în momente critice? Ce dotări minime trebuie să aibă? Nu cred că scrie undeva că este necesar doar să se achiziţioneze un telefon de pe care să se poată suna la 112. La Aeroportul Otopeni există 12 medici de urgenţă şi 12 asistente, care asigură 24 de ore din 24 servicii me­dicale de urgenţă pentru pasageri. Părinţii mei călătoresc cu avionul. Poate la fel şi ai voştri, alături de copiii noştri, surorile, fraţii, toţi cei dragi. Nu este normal să ne întrebăm cine le asigură primul ajutor dacă se întâmplă ceva", a spus liderul consilierilor judeţeni PMP, Alin Aivănoaei, citat de "Bună ziua Iași".

Ce invocă reprezentanții Aeroportului Iași    Pe de altă parte, Alexandru Anghel, directorul Aeroportului Internațional Iași susține că echipa medicală a aerogării nu este unitate de urgență. 

"Medicul de la aeroport este... medicul de la aeroport. La acest caz a venit echipajul de urgență. Orice anchetă s-ar face trebuie să se știe că noi nu suntem unitate de urgență. Cabinetul medical de la aeroport nu este pentru tratat urgențele. Avem certificare internațională pentru așa ceva, Autoritatea Aeronautică Civilă a certificat la rândul ei asta", a spus Alexandru Anghel, directorul Aeroportului Internațional Iași.  

Normele Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (ICAO) impun aeroporturilor să dispună de planuri de intervenţie de urgenţă, îndeosebi pentru situaţiile de catastrofă aeriană. În privinţa serviciilor medicale adresate pasagerilor, personalul de pe aeroporturi trebuie să poată acorda primul ajutor, să asigure stabilizarea pacienţilor şi eventualul transport către spitale.

"Aeroporturile trebuie să dispună de suficient echipament medical pentru a iniţia stabilizarea până la asigurarea serviciilor medicale complete la faţa locului sau până la asigurarea posibilităţii de transport către o unitate medicală. Având în vedere că în afara accidentelor, majoritatea urgenţelor medicale de pe un aeroport implică probleme cardiace, trebuie să fie disponibile sisteme avansate de susţinere a vieţii", se menţionează în normele referitoare la intervenţiile de urgenţă.

Putea fi salvat Daniel Minciună?

În urma autopsiei care a fost efectuată ieri la Institutul de Me­dicină Legală (IML) Iaşi în cazul decesului lui Daniel Minciună, me­dicii legişti au stabilit că moartea acestuia a fost cauzată de un anevrism de aortă.

Atât medicii legişti, cât şi medicii cardiologi, că indiferent de timpul în care s-ar fi ajuns la lo­cul solicitării sau în sala de operaţii, şansele de supravieţuire erau reduse din start deoarece a fost vorba şi despre o hemoragie masivă.

„În ge­neral, în astfel de cazuri, odată produsă ruptura, nu mai ai ce face, decât dacă eşti în spital, la uşa sălii de operaţie şi se poate interveni imediat, însă chiar şi aşa există riscuri. Aorta este un vas mare care transportă sângele de la inimă şi care în cazul anevrismului, în loc de dimensiunile normale, prezintă o dilatare, ducând la o ruptură şi implicit la o hemoragie masivă. Şansele de supravieţuire în urma rupturii sunt aproape inexistente“, a explicat conf. univ. dr. Florin Mi­tu, medic primar cardiolog şi şef al Clinicii de Recuperare Medicală Cardiovasculară de la Spitalul de Recuperare.

Cu toate acestea, specialişti din domeniu consideră că dacă afecţiunea ar fi fost identificată în urma unor analize în timpul vieţii, putea fi prevenit acest incident nefericit.

„Afecţiunea putea fi depistată în urma unei electrocardiograme şi corectată printr-o intervenţie chirurgicală. În acest caz, fie nu a fost descoperită, fie s-a dezvoltat foarte rapid“, a completat conf. univ. dr. Florin Mitu.

Fostul lider al consilierilor judeţeni PNL va fi condus mâine pe ultimul drum. Trupul neînsufleţit al lui Daniel Minciună a fost depus la biserica „Sf. Iulian din Tars“ din campusul Tudor Vladimirescu, unde va avea loc şi slujba de înmormântare, sâmbătă, la ora 12.00.