Termoficarea din București, o altă promisiune nerealizată a lui Nicușor Dan

Termoficarea din București, o altă promisiune nerealizată a lui Nicușor DanSursa foto: Arhiva EVZ

În timpul campaniei electorale din 2020, Nicușor Dan a făcut promisiuni legate de rezolvarea rapidă a problemei termoficării. Cu toate acestea, la patru ani de la acele promisiuni, montarea de calorifere electrice, aeroterme sau încălzirea apei la ibric rămân practici comune în București.

Ca exemplu, în această săptămână, sistemul de termoficare al Capitalei a fost afectat de cea mai gravă avarie din ultimii doi ani. Aproximativ 40% din blocurile din București au rămas fără apă caldă din cauza opririi a două dintre cele patru CET-uri din oraș.

Termoficarea din București, o problemă nerezolvată de Nicușor Dan

Aceste avarii majore se adaugă unor serii de probleme de funcționare repetate ale rețelei de termoficare și a nerespectării termenelor asumate de Termoenergetica și Primarul General Nicușor Dan.

Mai bine de 1.000 de blocuri s-au confruntat pe parcursul acestei luni cu lipsa apei calde.

Oamenii se confruntă, așadar, în continuare cu condiții dificile și cheltuieli mari, în timp ce edilul, face din nou promisiuni și avansează alte termene.

Problema termoficării în București rămâne una dintre principalele nemulțumiri ale locuitorilor capitalei, deși ar fi trebuit să fie deja remediată.

La preluarea mandatului, Nicușor Dan a beneficiat de un proiect lăsat la cheie de fostul Primar PSD, Gabriela Firea, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, cu tot cu finanțarea europeană: 280 de milioane de euro, fonduri nerambursabile pentru reabilitarea a 200 de km de conducte.

Reablilitarea sistemului de termoficare din Bucuresti pe Magistrala Progresu-Ferentari. conducta, radet, santier

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Acesta nu a reușit să ducă la bun sfârșit lucrările, deși ținta anunțată era de 50 de km pe an, iar prin noul termen anunțat, de patru ani, fix durata unui nou mandat, actualul edil al Capitalei arată că-și propune un ritm de lucru la fel de lent.

Primarul fuge de răspundere

Înlocuirea conductelor nu reprezintă însă singura componentă care trebuie rezolvată pentru ca bucureștenii să beneficieze de apă și căldură.

Este nevoie și de modernizarea centralelor, iar soluția este o singură companie care să răspundă și de producție și de distribuție.

Cel care blochează acest proiect indispensabil pentru calitatea vieții bucureștenilor este Nicușor Dan, care refuză, de doi ani, să preia de la Ministerul Energiei compania ELCEN, producătorul apei calde.

Termoenergetica

Termoenergetica

Este, de altfel, aceeași atitudine pe care a afișat-o și-n cazul includerii metroului într-un sistem de transport public integrat, care ar putea îmbunătăți situația traficului și a calității aerului din București.

Și, evident, modalitatea prin care edilul își păstrează ca as în mânecă posibilitatea de a arunca pisica în ograda altuia.