MINUNE.Timișorenii au primul copac ”electronic” de la care își pot încărca gadgeturile, pe stradă

MINUNE.Timișorenii au primul copac ”electronic” de la care își pot încărca gadgeturile, pe stradă

Timișorenii sunt singurii români care pot pleca de acasă cu telefonul descărcat, pentru că îl pot încărca pe stradă. La fel stau lucrurile și în cazul tabletelor, laptopurilor sau a altor gadgeturi. În premieră națională, la Timișoara se montează zilele acestea un ”Strawberry tree” – un ”copac” artificial, cu ”coroana” sub formă de panou solar, la care oricine își poate încărca aparatele electronice.

În câteva zile timișorenii își vor putea încărca telefoanele mobile gratuit, în Parcul Copiilor. În centrul orașului Primăria montează primul „Strawberry Tree” din România. Altfel spus, un încărcător public pentru dispozitive mobile, care folosește energie solară. De la distanță, ”Strawberry Tree” arată ca un pom din vitor. Are tulpină din metal, câteva ramuri cu forme geometrice și o coroană sub formă de trapez. Din ”cerngile” mai  joase  atârnă 16 cabluri de almentare cu toate terminațiile posobile: de la mini-USB la jack-uri pentru a încărca telefoane mobile, camere foto/video, mp3 playere sau laptopuri fabricate înainte de anul 2013.  

Merge și fără soare

Ne puteți urmări și pe Google News

„Copacul” are ”coroana” din panouri solare care transformă energia solară în energie electrică. De-a lungul tulpinii, în interior, are baterii care îi permit să funcționeze timp de 14 zile, chiar lumea s-ar scufunda în beznă.

„Este o premieră națională, acest dispozitiv având, pe lângă caracterul funcțional și ecologic, un caracter social, putând funcționa ca loc de întâlnire și socializare. Promovăm în Timișoara inovația și energia verde și prin intermediul unor astfel de dispositive. Strawberry Tree este o stație de încărcare pentru dispozitive mobile, instalată, în cazul nostru, în Parcul Copiilor. În plus, în vecinătatea lui, există și conexiune wireless la Internet, evident gratuită”, spune viceprimarul Dan Diaconu. ”Încărcătorul” este produs de o companie din Serbia, care în urmă cu trei ani a fost premiată de Comisia Europeană pentru această invenție. Până acum copacul –încărcător se găsește doar în spațiul fostei Jugoslavii, în Serbia și Bosnia, exemplarul de la Timișoara fiind primul care iese peste graniță.