Editura Evenimentul si Capital

MINISTRUL JUSTIȚIEI ATACATĂ DUR. Baroul București: RALUCA PRUNĂ încearcă o restaurare a reglementărilor dictaturii comuniste. Avocații din Cluj organizează în semn de protest un marș al tăcerii

Avocați, stați liniștiti la locurile voastre...
Autor: | | 50 Comentarii | 11723 Vizualizari

Declarația ministrului Justiției Raluca Prună potrivit căreia prin prin modificarea legii de exercitare a profesiei de avocat, aceștia vor dobândi "imunitate absolută" a stârnit reacții dure din partea organizațiilor profesionale. Baroul București a emis un comunicat prin care o acuză pe Raluca Prună de dezinformare și manipulare a opiniei publice prin declarații false. Mai mult, în același spirit, Baroul Cluj a decis să organizeze un Marș al Tăcerii.

Ministrul Justiției Raluca Prună declarase în data de 16 mai : 

„Mâine am să merg în plen. Voi spune de ce nu cred că legea astfel cum a fost modificată este o lege bună. Și spun asta ca avocat. N-am să intru acum în detalii, dar cred că nu putem face din nicio profesie liberală, fie și din profesia liberală a avocaților o profesie care se bucură de o imunitate absolută. Este ceva nemaiîntâlnit în Uniunea Europeană, cel puțin.”Pericolul lipsirii persoanei de dreptul la aparare-rezultat al manipularii ca avocatii ar dori o 'imunitate'.

 

Această poziție guvernamentală a fost preluată imediat de mai multe ONG-uri fără a analiza în mod independent conținutul inițiativei legislative, apogeul fiind dat de declarația ambasadorului Statelor Unite la București, Hans Klemm care a spus:  

"Propunerea de a schimba radical cadrul de funcţionare al ANI, de a oferi imunitate extinsă avocaţilor - niciuna dintre aceste propuneri nu va susţine lupta României împotriva corupţiei", a susţinut Hans Klemm.

Ieri, a venit prima reacție oficială din partea avocaților. Printr-un comunicat, Baroul București a criticat extrem de dur declarațiile ministrului Justiției, acuzând-o de dezinformare și manipulare. Iată comunicatul integral:

"Consiliul Baroului Bucuresti critica ferm modul in care opinia publica a fost indusa in eroare, prin acreditoarea ideii ca in proiectul de lege pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat ar exista o 'imunitate' pentru avocati, in realitate proiectul de lege avand ca scop exclusiv protejarea dreptul constitutional la aparare al oricarei persoane, in justitia civila sau penala.

Prin aceasta dezinformare, cu ajutorul unei retorici de 'manie proletara', se incearca, in realitate, lipsirea de continut a dreptului la aparare si privarea persoanei de orice aparare, inclusiv in fata organelor de represiune ale statului.

Amploarea cu care neadevarul, ca avocatii s-ar bucura de o 'imunitate', a fost promovat in presa si modul cum oficiali ai statului au bagatelizat dreptul constitutional al persoanelor la aparare starneste profunde ingrijorari in legatura cu directia spre care se indreapta democratia din Romania.

Protejarea confidentialitatii dintre client si avocat, regula recunoscuta in toate democratiile lumii, face parte din dreptul la aparare, fara de care nu exista stat de drept. Numai in societatile organizate dupa modelul stalinist statul permite parchetului sa cunoasca continutul convorbirilor purtate de persoana acuzata cu avocatul sau.

In timp ce in Uniunea Europeana, institutiile si profesionistii dreptului fac eforturi pentru consolidarea si exercitarea efectiva a dreptului la aparare, in Romania acest drept este tot mai mult golit de continut. La 30 noiembrie 2009, Consiliul UE a adoptat o rezoluție privind Foaia de parcurs pentru consolidarea drepturilor procedurale ale persoanelor suspectate sau acuzate in cadrul procedurilor penale, in baza carora au fost deja adoptate o serie de directive.

Romania are obligatia de a transpune in legislatia interna, pana in data de 27 noiembrie 2016, Directiva 2013/48/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 22 octombrie 2013 privind dreptul de a avea acces la un avocat in cadrul procedurilor penale. Punctul 33 din Directiva prevede in mod expres: 'Confidentialitatea comunicarii dintre persoane suspectate sau acuzate si avocatul lor este esentiala pentru asigurarea exercitarii efective a dreptului la aparare si este o parte esentiala a dreptului la un proces echitabil. Prin urmare, statele membre ar trebui sa respecte confidentialitatea intrevederilor si a altor forme de comunicare dintre avocat si persoana suspectata sau acuzata in exercitarea dreptului de a avea acces la un avocat prevazut in prezenta directiva, fara derogare'.

Ca atare, propunerile legislative de protejare a confidentialitatii dintre avocat si client sunt conforme cu sensul pe care Romania este obligata sa il urmeze daca doreste sa ramana o tara care impartaseste valorile comune ale spatiului european.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate