Editura Evenimentul si Capital

Miniștrii de Interne. Gavril Dejeu A INTERZIS băutura la birou și circulația cu mașini împrumutate | Serial EVZ

Gavril Dejeu a dat un ordin pe care toți îl țin minte- să nu circule cu mașini împrumutate FOTO: EVZ
Autor: | | 16 Comentarii | 7250 Vizualizari

A fost singur împotriva tuturor. A polițiștilor corupți și a politicienilor care au vrut să-l facă marionetă. În final și-a dat seama că lupta era inegală. S-a declarat învins și singura victorie a fost să-i condamne în scris pe toți cei răi.

Locuiește în Sibiu, unde a profesat ca avocat, și are 83 de ani. A fost precaut când i-am cerut să vorbească, prin telefon, despre perioada în care a condus Ministerul de Interne și a așteptat să trimitem întrebările prin email ca să fie sigur: „Eu, prin telefon, nu îmi dau seama dacă sunteți de la Evenimentul zilei”.

Scrisoarea ministrului

„Am prestat în una dintre cele mai îndelungate perioade ca ministru de Interne. Amintirile sunt multe. Ca o problemă fundamentală, a fost vorba de încercarea, în condițiile de atunci (1997-98), să răspundem c a m p a n i - ei declanșată la nivel de Președinție și Guvern pentru lupta (eterna luptă) împotriva marii criminalități, a flagelului corupției care, în acele vremuri, era mult mai virulent decât în zilele noastre. El făcea ravagii, inclusiv în rândurile personalului Ministerului de Interne”, a scris, pentru EVZ, ministrul Dejeu.

Fără „donații”

„De altfel, cu aceasta am și început. Așa se explică unele măsuri, cum a fost cea privitoare la interzicerea sponsorizărilor și a donațiilor, altele decât cele autorizate direct de ministru (pentru a nu obliga la concesii pe linia de aplicare a legii). Am interzis consumul de băuturi alcoolice în incinta instituțiilor ministerului, ca și în timpul serviciului. Așa se explică și măsura privind împrumutul de mașini sau alte acte care-l obliga pe polițist să cedeze intransigenței. Alături de multe alte măsuri restrictive, ca de exemplu interzicerea împrumuturilor preferențiale de la Bancorex - placa turnantă a corupției -, au produs unele nemulțumiri în rândurile personalului, în special al celor de la vârf, dar au fost apreciate de opinia publică”, subliniază ex-ministrul.

A fost incomod

„Afirmația publică, repetată, în sensul că vom aplica ferm legea, indiferent de persoane și rangul lor, inclusiv celor de la guvernare, a stârnit nemulțumire la vârful politicii, ca și în cercurile puternice de afaceri. De aici, o puternică rezistență la măsurile preconizate. De aici și succesul limitat al măsurilor întreprinse. Au fost și măsuri, să le spunem tehnice, de reorganizare și restructurare a ministerului, care și acestea au întâmpinat unele dificultăți”, mai specifică Gavril Dejeu despre acea perioadă în care a condus ministerul.

„Am fost un fel de sacrificat... am dus o luptă inegală!”

În opinia celui care a ocupat perioada cea mai îndelungată scaunul de șef al Ministerului de Interne, este nevoie de cel puțin câteva luni ca să te familiarizezi cu această instituție. „Când m-au pus ministru, Ion Diaconescu m-a propus, nu cunoșteam pe nimeni acolo, era un teren total necunoscut pentru mine.


Gavril Dejeu a fost considerat de Evenimentul Zilei unul dintre oamenii care au „mișcat” România în ultimii 17 ani


Era militarizat 80% și mie mi-au trebuit câteva luni, probabil vreo trei, ca să pot intra nu în topologia ministerului, ci în partea de organizare a lui ”, a mai explicat Gabril Dejeu. Pe atunci, ministerul „funcționa tradițional, în cazul unor raporturi politice aproape aceleași”, a mai explicat Dejeu, nemulțumit că nu a dus la bun sfârșit tot ceea ce și-a propus să facă. Piedicile au fost multe, chiar și din partea celor de la guvernare care, cel puțin teoretic, trebuia să îl susțină. „Am fost un fel de sacrificat pentru că în sistem nici mentalitatea nu consona cu ceea ce am vrut eu. A fost o luptă inegală și am avut piedici chiar și din partea coaliției de la guvernare”, ne-a spus fostul ministru despre bătălia lui cu „morile de vânt”, pe care a trebuit să o poarte în urmă cu 16 ani. Despre această perioadă din viața lui, el a scris un capitol în cartea „Pe firul evenimentelor”, apărută, recent, la editura Eikon, pe care l-a numit „Perioada guvernării”. Cartea a scris-o în Sibiu, unde s-a retras din anul 2000.


Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate