Editura Evenimentul si Capital

Ministerul Sănătății în război cu Agenția Națională de Transplant! | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ ”

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a dezvăluit o parte din neregulile găsite la ANT, dar prof. dr. Radu Deac (dreapta) nu vede niciuna
Autor: | | 3 Comentarii | 730 Vizualizari

Ancheta EVZ legată de transplantarea organelor în România a scos la iveală lunga listă de nereguli dintr-un sistem de care depinde viața a sute de mii de oameni. După dezvăluirile noastre, Corpul de Control al Ministerului Sănătății a descoperit că la Agenția Națională de Transplat (ANT): ● centre de prelevare de organe ar fi acreditate ilegal ● nu ar exista o evidență clară a organelor prelevate ● nu s-ar ști la nivel național câți pacienți sunt pe lista de așteptare ● organele ar fi distribuite după ureche și reglementările în vigoare nu ar fi respectate. Reprezentanții conducerii ANT, spun, însă, că anchetatorii ministerului, care au făcut confuzii grave, nu au găsit, de fapt, nimic în neregulă

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a făcut publică, ieri, o lungă listă de nereguli majore descoperite la Agenția Națională de Transplant (ANT) și în sistemul pe care aceasta, teoretic, îl girează. Spre exemplu, din cele 44 de unități sanitare acreditate să preleveze organe, Corpul de Control al Ministerului Sănătății a controlat 4 și pe toate le-a găsit în neregulă. „E vorba de spitalele județene de urgență din Brăila, Alba Iulia, Ploiești și Reșița. (...) Niciuna dintre aceste unități sanitare nu deținea aparatura necesară declarării morții cerebrale, motiv pentru care la nivelul acestora nu s-a desfășurat nicio activitate de prelevare de organe până în prezent”, a explicat acesta.

Nu se știe câte organe s-au prelevat și unde se duc

La aceeași conferință, însă, într-o confuzie totală, prof.dr. Radu Deac, care este directorul executiv al ANT din 2013 (an în care au fost acreditate majoritatea spitalelor), n-a reușit să explice cum au fost acreditate unitățile sanitare, dar a recunoscut că nu s-a verificat nimic niciodată. „Domnul ministru poate că n-a precizat că acest calificativ se referă doar la un aparat - electroencefalograf-, care nu există, se pare, din inventare, nu s-a mers pe teren să se verifice fiecare, și care, până de curând, în definirea morții cerebrale, era esențial. (...) Deocamdată existând încă în legislație acest encefalograf trebuie să-l folosim și să-l respectăm”, a spus Deac.

Când jurnaliștii au insistat să afle dacă cele 44 de spitale au fost acreditate ilegal, Deac a replicat: „Deci, probabil că răspunsul trebuie să fie mai complex, am să studiez și am să vă dau. În momentul de față nu putem răspunde”.

Corpul de Control a a descoperit și că nu există proceduri și criterii clare de alocare a organelor care au prelevate către pacienții care au nevoie de transplant, dar și că nu există un registru pentru fiecare organ prelevat în parte, iar „fiecare spital întocmește lista proprie de așteptare, iar acestea nu sunt integrate la nivel național”.

Coordonatorul fără funcție, o confuzie

„Avem dubii serioase legat de modul în care s-a făcut activitatea de coordonare a transplantului având în vedere că de-a lungul anilor ANT și-a pierdut o parte din atribuții, care au fost trecute către Serviciul de Ambulanță București-Ilfov (SABIF). Astfel, în anul 2009, ANT, sub semnătura directorului executiv, dr. Dan Adrian Luscalov, a înștiințat SABIF că dr. Victor Zota este nominalizat în funcția de coordonator al Programului Național de Transplant de Organe, Țesuturi și Celule de Origine Umană pentru Centrul Universitar București, asta cu încălcarea Legii 95. (...) Mai mult decât atât, SABIF ar fi trebuit să fie acreditat în acest sens”, a continuat Vlad Voiculescu.

În ce-l privește pe dr. Zota, ministrul Sănătății spune că ani la rând acesta a fost prezentat și chiar a semnat acte sub titlul de „coordonator al programului de transplant”, deși această funcție nu ar exista în legislație!

Dr. Victor Zota, însă, a explicat, pentru EVZ, că cei de la Corpul de Control al Ministerului Sănătății au făcut o confuzie stupidă. „Doamnă, să ne înțelegem, la SABIF eu sunt coordonator de program, adică semnez pe facturi, am funcție birocratică. La ANT sunt coordonator transplant, care este o funcție medicală! Analizez un organ și decid unde se duce! Este o confuzie între cei doi termeni!”

dr. Zota: „Deac refuză să ne arate raportul”

Medicul spune și că nici până la această oră Corpul de Control al MInisterului Sănătății nu a transmis raportul la agenție. „Doctorul Deac are un drapt de raport pe care înțeleg că l-a primit de la ministrul Voiculescu și pe care refuză să ni-l arate! Nu avem cum să-l contestăm, din moment ce nu l-am văzut!”, a explicat dr. Zota.

„Nu facem licitații, nu cumpărăm medicamente”

„Există suspiciuni în legătură cu modul în care au fost cheltuiți bani publici. De exemplu pentru achiziția unui studiu de fezabilitate, referatul de necesitate a fost semnat de șoferul instituției, un domn care are, într-adevăr și o jumătate de normă la compartimentul achiziții și care, în fața Corpului de Control, a declarat, în scris, că nu a înțeles ce a semnat”, spunea, ieri dimineață, ministrul Voiculescu.

Dr. Victor Zota spune, însă, că nici vorbă de nereguli fi-nanciare la ANT. „De șase luni încoace avem controale în fiecare săptămână! De la ITM, de la PPM, audit, de la Minister. Dumnezeu știe ce caută, dar nu au găsit, niciunii, nimic în neregulă! Nicio neregulă! Nu facem achiziții, nu facem licitații, nu cumpărăm medicamente, nu au ce să găsească!”, a replicat dr. Victor Zota.

Morții care decid

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Medicul de gardă

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate