Doar în ultimul an, 1.057 de medicamente au fost retrase de producători și distribuitori din România, din cauză că, după ce le expiră patentul, sunt obligați să le ieftinească brusc, prea mult. Ministerul Sănătății (MS) încearcă, prin eșalonarea ieftinirii să stopeze acest fenomen, dar și exportul paralel
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat ieri că vor fi ieftinite, majoritatea medicamentelor emise pe bază de rețetă, dar că procesul se va face în trei etape, prima urmând să aibă loc în primul trimestru al anului viitor.
Prețul va scădea treptat, trei ani, nu peste noapte
Problema pleacă de la faptul că, în acest moment, producătorul unui medicament inovativ căruia îi expiră patentul (după cinci ani de comercializare) este obligat să scadă prețul cu 35%, practic, peste noapte, până la nivelul celui mai scump alternativ.
Producătorii au atras de nenumărate ori atenția că din această cauză își vor retrage medicamentele, cu atât mai mult cu cât un preț mic impus în România (care face parte din grupul de referință) i-ar putea forța să scadă prețurile și în alte țări. Prin viitoarea Hotărâre de Guvern, al cărui proiect va fi pus în dezbatere publică, medicamentele care au ieșit de sub patent vor fi ieftine în primul an cu 10%, cu încă pe atât în al doilea, și cu încă 15% în al treilea an, ajungându-se, astfel, în trei ani, la o ieftinire totală de 35%. „Facem ieftinirea în trepte, pentru a evita o nouă criză a medicamentelor. Astăzi, avem pacienți care rămân fără medicamente, chiar dacă au tot dreptul la ele. (...) Politica de preț a făcut ca, în ultimul an, unele medicamente să ajungă atât de ieftine, încât o parte dintre producători să nu le mai aducă în România și atunci medicamentele pur și simplu dispar din spitale, din farmacii”, a explicat ministrul Sănătății.
Vor să stopeze exportul paralel
Măsura va stăvili, totodată, și exportul paralel, „medicamentele care sunt mai ieftine în România fiind luate din România de anumite firme și exportate în alte țări din Europa, ca Germania, Franța, Anglia. Unii realizează profituri bune în felul acesta, dar pacienții români rămân fără medicamente. (...)Este imoral ca medicamentele românilor să fie luate din România și duse în alte țări”, a mai spus Voiculescu.
Aceste noi reglementări se referă strict la medicamentele care sunt emise pe bază de rețetă. Hotărârea de Guvern va prevede și înființarea unui website unde va putea fi raportată lipsa unor medicamente - www.medicamentelispa.ro - și a unui registru electronic în care farmaciile și distribuitorii să raporteze zilnic stocurile de medicamente compensate, astfel încât, atunci când acestea scad sub un anumit prag, MS și Agenția Națională a Medicamentelor (ANMDM) să primească alerte și să poată rezolva situația.