Meciul doi Ponta Iohannis. Plusuri. Lovituri sub centură. Minusuri. Gafe. Avem un câștigător?
- Dan Andronic
- 13 noiembrie 2014, 08:40
A fost mult mai bine. Am asistat la o dezbatare mult mai apropiată de ceea ce așteptau românii să vadă de la ultimii doi candidați rămași în cursă. Felicitări Mădălina Pușcalău pentru că a dovedit că poate ține în mână doi candidați înfierbântați și care, de multe ori, încercau să o ignore, iar consistența dezbaterii a fost superioară celei de la Realitatea TV.
Sper că astfel se încheie și campania murdară dusă împotriva B1, un post TV demonizat în ultima vreme de talibanii Dreptei, care a transmis manifestațiile spontane în sprijinului votului Diaspora, iar unii ziariști deontologi mințeau susținând contrariul, care l-a avut invitat pe Klaus Iohannis de două ori în această campanie, la fel ca și pe Victor Ponta.
PLUSURI
Am avut, ieri seară, față în față doi candidați mult mai bine pregătiți. Klaus Iohannis a venit cu temele mai bine făcute și a punctat, cel puțin în debutul emisiunii, de câteva ori. Victor Ponta a fost mult mai puțin agresiv decât la Realitatea TV, dar a făcut-o fără să pară că cedează și și-a luat revanșa de fiecare dată când a putut.
LOVITURI SUB CENTURĂ
Din start, Klaus Iohannis a fost sfătui să atace pentru că era ultima dezbatere la care a avea de gând să participe (din câte am înțeles, nu se va prezenta în această seara la Antena 3) și a făcut-o acuzându-l din start pe Victor Ponta cu tema plagiatului. Asta mi-a adus aminte de tema profesorului, folosită în campania din 2008 și 200, pentru Traian Băsescu. Cu alte cuvinte, am recunoscut tușa pusă de Felix Tătaru, patronul firmei de advertising care s-a ocupat de toate campaniile PDL și ale lui Traian Băsescu și care lucrează în prezent pentru Iohannis. De altfel, așa cum s-a văzut, întreaga baterie de afișe și bannere folosită pentru Klaus Iohannis are la bază gestica și mimica lui Traian Băsescu din campaniile electorale anterioare. Cu alte cuvinte, s-a dorit un efect subliminal.
În același registru, la un moment dat, Klaus Iohannis i-a prezentat lui Ponta o fotografie din anul 2011, în care liderii PSD făceau "zid" în jurul baronului de Argeș, Costică Nicolescu. Victor Ponta a părut surprins de agresivitatea inițială a lui Klaus Iohannis și a dat două răspunsuri defensive, dar și-a revenit repede și l-a hărțuit toată emisiunea pe Klaus Iohannis, cerându-i să spună public că, a doua zi, urmează ca deputatul PNL Mircea Roșca să demisioneze și să se lase arestat de DNA pentru corupție. La această temă, Klaus Iohannis a avut un răspuns standard, în care vorbea de corupții din PSD. Ponta revenea și aducea aminte de cazurile Varujan Vosganian, Tudor Chiuariu, ș.a.m.d.
Lovitura importantă a emisiunii, primul moment când l-am văzut pe Klaus Iohannis enervându-se, a fost acela în care Ponta i-a enumerat retrocedările făcute în Sibiu. Rezulta că aproape toate clădirile istorice sau importante din orașul Sibiu fuseseră retrocedate către Biserica Evanghelică și Forumul Democrat German, formațiune politică condusă până recent de Klaus Iohannis.
MINUSURI
Aici aprecierile sunt extrem de subiective și sunt convins că fiecare dintre dvs. va ști să utilizeze spațiul de comentarii (într-un mod civilizat ) pentru a-și comunica impresiile. Însă, din punctul meu de vedere, ce nu mi-a plăcut la Victor Ponta a fost faptul că a părut preocupat și încordat, iar timpul alocat răspunsurilor nu a fost folosit în integralitate. Ceea ce este o greșeală tactică, întrucât într-o asemenea dezbatere mai curând depășești cu cinci secunde timpul alocat, decât să vorbești mai puțin.
Klaus Iohannis a încercat să pară relaxat, însă modul în care privea în cameră îmi aduce aminte de imobilitatea lui Viorel Cataramă și de prima regulă pe care o învață orice începător într-ale televiziunii. Nu numai că nu trebuie să te uiți în cameră, ci trebuie să treci camera. Iohannis părea un afiș, care zâmbea din când în când, iar zâmbetul nu întotdeauna se potrivea cu subiectul.
GAFE
Ce n-a știut Victor Ponta
- Câți primari au ajuns prim-miniștri.
A spus că numai Boc a fost primar și a ajuns prim ministru. A uitat că are un colaborator care a fost primar și a ajuns premier: Victor Ciorbea.
- Că Băsescu l-a refuzat pe Iohannis ca premier
Klaus Iohannis: “Domnule Ponta, i-a prostit domnul Băsescu pe români când v-a propus prim-ministru? Pe mine m-a refuzat”
Interesant este faptul că Iohannis a ales această întrebare pentru a face afirmația că nu este interesat de sprijinul votanților lui Băsescu.
Ce nu știa Klaus Iohannis
- Cine este șeful PNL Argeș
Fiind întrebat de Ponta cine este șeful PNL Argeș, Klaus Iohannis a ales să zâmbească, nu să răspundă. Fotografia din 2011, pe care i-a servit-o lui Victor Ponta, îi avea în imagine și pe fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, dar și pe președintele PNL Argeș, Ion Popa.
- Cât este venitul minim garantat în România
Klaus Iohannis a părut că nu știe care este de diferența între pensie și venitul minim garantat. A prezentat niște taloane de pensie, de 10 lei, uitând să spună că de pe vremea lui Adrian Năstase, statul român completează până la 350 de lei orice sumă sub acest cuantum. Prefer să cred că este o gafă, nu o dezinformare.
AVEM UN CÂȘTIGĂTOR?
În mod cert, da! Iar duminică la ora 21.00, vom afla cum se numește.