MARTOR: Toni Greblă a încercat să vândă caprele pentru că era "într-o jenă financiară"

MARTOR: Toni Greblă a încercat să vândă caprele pentru că era "într-o jenă financiară"

Fostul judecător al Curţii Constituţionale Toni Greblă ar fi încercat să vândă caprele pentru că se afla "într-o jenă financiară" - rezultă din declaraţia unui martor care se regăseşte în referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare la domiciliu.

Potrivit martorului, Toni Greblă dorea să vândă 50 de capre la un preţ de 300 de euro pe bucată, sugerându-se că acestea sunt rasă deosebită şi dau 4,5 litri lapte, potrivit Agerpres.

În document se arată că, în 13 februarie 2015, un avocat a fost contactat pentru încheierea unui contract de vânzare - cumpărare, implicat fiind judecătorul Toni Greblă, care a făcut demersuri pentru a înstrăina caprele către un cumpărător din Braşov, om de afaceri.

În referat se susţine că, întrucât Greblă avea probleme judiciare, nu îşi dorea să apară în act, motiv pentru care el şi Daniel Frunză căutau fiecare câte o persoană interpusă care să îi substituie atât ca vânzător, cât şi în calitate de cumpărător.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Cred că, prin noiembrie 2014 (...), s-a întâlnit cu Toni Greblă la Hotel Radisson, acesta venind de la Curtea Constituţională, ocazie cu care i-a spus că vor merge la ferma din Corabia cu maşina unui prieten de-al său. Într-adevăr, la scurt timp, a sosit şi un individ, Victor Dolghi, care s-a prezentat ca fiind un foarte bun prieten de-al lui Toni Greblă. Toţi trei s-au deplasat la Corabia, unde era fosta cherhana, ajungând prin jurul orelor 21,00. Aici îi aştepta Frunză Dănuţ. Frunză Dănuţ nu cunoştea pe nimeni, a făcut prezentările, au stat la masă şi au discutat puţin. După aceasta, s-au culcat şi a doua zi dimineaţă au fost la ferma Agronova din localitatea Gura Padinii. (...) La circa o săptămână după această vizită, s-a reîntâlnit cu Toni Greblă şi l-a întrebat dacă este dispus să vândă nişte capre, lui şi lui Dănuţ Frunză. Toni Greblă a spus că este de acord să vândă nişte capre de rasă străină, care dau 4,5 litri de lapte pe zi. Toni Greblă i-a spus că ţine aceste capre într-o localitate de lângă Târgu-Jiu, fără a-i specifica locaţia", se arată în declaraţiile date în cauză.

Conform relatărilor, Toni Greblă lăuda aceste capre, despre care spunea că produc lapte de calitate, gras, din care se face brânză, pe care o punea în cutii de 8 kg, din plastic şi le vindea la diverşi.

"Nu mai reţin exact, dar Toni Greblă spunea că un kilogram de brânză se vinde cu circa 20 lei. El i-a spus că aceste capre sunt aduse de afară, posibil să fi spus ceva de Spania sau Australia. I-a mai spus că preţul unei astfel de capre este în jur de 350 euro. După această discuţie, s-a întâlnit cu Frunză Dănuţ la Ghimbav, la fabrica lui, Losan, şi i-a spus că Toni Greblă ar vinde nişte capre, prezentându-i calităţile acestora, aşa cum i le spusese Toni Greblă şi cam ce profit ar putea lua pe ele. A privit lucrurile mai departe, în ideea că putea face şi export cu această brânză. Frunză Dănuţ, pentru că am insistat eu, a fost de acord să cumpărăm aceste capre, spunând că poate aşa îl ajutăm financiar şi pe Toni Greblă şi noi oricum voiam să cumpărăm nişte capre. Toni Greblă se văita tot timpul că este într-o jenă financiară. După discuţia cu Frunză Dănuţ, când el a fost de acord, de principiu, să cumpere caprele, a rămas ca eu să vorbesc cu Toni Greblă condiţiile de achiziţionare a caprelor. Una din probleme era legată de locul unde ducem caprele, Frunză Dănuţ oscilând între Corabia sau la Râşnov, pe proprietatea personală", se mai spune în declaraţia redată în document.

În continuare, persoana respectivă arată că trebuia să se întâlnească cu Toni Greblă pentru a regla toate detaliile, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat, rămânând totul în stadiul de discuţie.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins miercuri cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie de arestare la domiciliu a fostului judecător CCR Toni Greblă, cercetat penal pentru mai multe infracţiuni, printre care şi trafic de influenţă.

Decizia instanţei nu este definitivă, iar DNA poate face contestaţie.