Controlată de ruşi, dar orientată spre UE. Cât exportă agenții economici din regiunea transnistreană în statele europene

Controlată de ruşi, dar orientată spre UE. Cât exportă agenții economici din regiunea transnistreană în statele europeneTransnistria. Sursa foto. Wikipedia

Republica Moldova. Regiunea transnistreană, controlată de ruşi şi cu armată rusească pe teritoriu, a înregistrat o creștere a schimburilor comerciale cu Uniunea Europeană.

În primul semestru al anului curent, peste 80% din exporturi și 53% din importurile agenților economici din regiunea transnistreană au vizat statele UE.

Regiunea transnistreană. Cifre-record de la semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova

În primul semestru al anului curent, exportul agenților economici din regiunea transnistreană către țările din UE a constituit peste 80%. Aceasta este o nouă cifră-record de la semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova. În anul 2023, cifra a fost de peste 70%.

La fel, în aceeași perioadă, se constată o menținere a relațiilor comerciale de import cu UE, cu un indicator de 53%. În anul 2023, cifra a fost de peste 55%.

Relaţiile comerciale din regiunea transnistreană

Relaţiile comerciale din regiunea transnistreană

Principalele destinații din UE alese de agenții economici din regiunea transnistreană sunt: România, Polonia, Cehia, Italia, Bulgaria, Germania, Slovacia, Franța, Letonia, Austria etc. Tendințele privind țările alese de agenții economici din regiune nu s-au schimbat substanțial.

Ce exportă și importă agenții economici din Transnistria

În primul semestru al anului curent, cele mai exportate mărfuri din regiunea transnistreană au fost: barele și tijele din fier și oțel, lenjeria de pat, masă și bucătărie și plăci, folii, pelicule din material plastic.

Totodată, cele mai importate produse în această perioadă au fost: deșeuri și resturi din fontă, fier și oțel, uleiuri din petrol, îngrășăminte minerale și chimice.

Moldova răspunde declarațiilor

Transnistria. Sursa foto: Arhiva EvZ

Cauzele majorării tranzacțiilor regiunea transnistreană cu statele europene

Biroul politici de reintegrare anunță că majorarea schimburilor comerciale are o legătură directă cu suspendarea activității tuturor punctelor de trecere de pe segmentul central - transnistrean al frontierei de stat moldo-ucrainene din cauza războiului din Ucraina.

„Acest fapt a determinat schimbarea lanțurilor logistice și o reorientare semnificativă a activității comerciale din regiune către piețele din Uniunea Europeană. Circumstanțele au dus și la întărirea legăturilor comerciale interne cu malul drept al Nistrului, consolidând conexiunea economică și logistică între cele două maluri”, a comunicat Biroul politici de reintegrare.

În anul 2022, exporturile agenților economici din regiune cu statele UE a înregistrat o cifră de peste 67%, iar importurile de circa 50%.