Autorii manualelor pentru clasa I, care intră din această toamnă în școli, și cei care le-au pus la punct, Editura Litera și SIVECO România, au făcut, ieri, o prezentare în fața a zeci de dascăli, care le vor folosi.
Nu vă spun că aceste manuale sunt cele mai bune. Vă spun că sunt bune pentru că am pus în ele priceperea a patru oameni dedicați învățământului primar, dar și experiența noastră de părinți. Ne dorim să îi facem pe copii să le placă școala”, au fost argumentele Gabrielei Bărbulescu, unul dintre cei patru autori ai manualelor de Comunicare în limba română și de Matematică și explorarea mediului.
Și Daniela Beșliu, psiholog și dascăl la clasele mici, și-a dedicat ultimii doi ani din viață instruirii copiilor din clasa pregătitoare. „Special am ales să predau acestor copii. Am învățat foarte multe de la ei. Copiii în ziua de astăzi au acces la foarte multe informații. Încercăm ca activitățile practice din cartea de matematică și cunoașterea mediului să le folosească și acum, și mai târziu”.
Cât despre temerea multor dascăli, că nu vor putea înțelege componenta digitală a cărților pentru a o putea explica la rândul lor, autorii spun că s-au străduit ca manualele să fie foarte prietenoase, intuitive, astfel încât și o persoană mai puțin pricepută să se descurce. „Cartea oferă o varietate de informații, se adresează atât școlarilor celor care știu să citească, cât și celor care au învățat doar câteva litere”, ne-a mai spus Daniela Beșliu.
Cele două manuale pentru clasa I în format tipărit și digital, concepute de Editura Litera și SIVECO România, au fost selectatate de Ministerul Educației din mai multe oferte primite.
Comenzile, în școli până la 15 septembrie
În perioada următoare, cadrele didactice vor putea selecta manualele pe care doresc să le utilizeze în noul an școlar accesând platforma Ministerului Educației Naționale, www.manuale. edu.ro.
Comenzile pentru noile manuale urmează să fie realizate online de către unitățile de învățământ, astfel încât ele să ajungă în școli până la începerea anului școlar.
„Manualele au fost elaborate în conformitate cu programa școlară și sunt structurate în câte 12 unități de învățare, cu teme din universul apropiat al copilului”, a declarat Marin Vidrașcu, director executiv la Editura Litera.
Oficialii SIVECO insistă asupra faptului că nu se înlocuiesc cărțile. „Digitalul vine în sprijinul manualelor tipărite atrăgând copiii în lumea jocului, încurajându-i să cerceteze, să-și susțină în mod convingător ideile. Toate acestea îi vor ajuta să-și dezvolte gândirea critică și discernământul”, a afirmat și vicepreședintele SIVECO, Florin Ilia.
Asistență pentru folosirea suportului digital
De ieri, Editura Litera a deschis call-center-ul Telverde 0800-110222, care le va furniza tuturor celor interesați informații referitoare la manuale și la auxiliare, precum și la procedura de achiziționare. De asemenea, pe site-ul www.manualPLUSdigital. ro și pe pagina de facebook www.facebook. com/manualPLUSdigital, va funcționa Clubul Dascălului Modern, o platformă online care va fi punctul de întâlnire cu toți colegii de breaslă, cu autorii manualelor și cu părinții elevilor. Prin înscrierea în club, profesorii vor beneficia de serviciu gratuit de asistență pentru folosirea suportului digital, valabil de luni până duminică, în intervalul 8.00-20.00.