Mai multe tranzacţii imobiliare în 2008

Mai multe tranzacţii imobiliare în 2008

Analiştii spun că apartamentele vechi s-au scumpit cu câteva procente de la începutul anului, mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2007.

În ciuda previziunilor sumbre, numărul de tranzacţii realizate în primele două luni ale acestui an a fost mai mare faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, arată statisticile Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR). Cifrele contrazic astfel zvonurile potrivit cărora piaţa imobiliară se află într-un blocaj. Cert este însă că, de la începutul acestui an, a fost încetinit ritmul de scumpire al apartamentelor vechi, care reprezintă, de altfel, cea mai mare parte a tranzacţiilor imobiliare. Analiştii avertizează că zvonurile din piaţă îi ţin pe loc pe potenţialii cumpărători, care vor ajunge să achite, mai târziu, preţuri mai mari. Terenurile modifică statisticile Datele UNNPR arată că, în intervalul ianuarie-februarie 2008, s-au realizat 77.703 tranzacţii, cu aproape 14.000 în plus faţă de începutul lui 2007. Cele mai multe contracte s-au încheiat, potrivit acestora, în luna februarie. Chiar dacă nu există date defalcate, cele mai multe tranzacţii sunt cele cu apartamente vechi, spun specialiştii. Terenurile se află şi ele, în prezent, în preferinţele clienţilor. „În primul trimestru al lui 2008, am observat o creştere a numărului de terenuri tranzacţionate, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent“, spune Romeo Florea, Marketing Manager al MediaCity.

Statisticile notarilor contrazic previziunile din piaţă din ultima perioadă, potrivit cărora nu s-ar mai încheia tranzacţii. Zvonurile de acest fel s-au intensificat în luna martie, când omul de afaceri Dinu Patriciu a afirmat că „piaţa imobiliară din România cade în fiecare zi“. Panica a fost încurajată de preţurile foarte mari ale locuinţelor şi de puterea slabă de cumpărare a clienţilor. Specialiştii spun că începutul anului a marcat o perioadă de „aşezare a pieţei“, care a reprezentant şi o încetinire a majorării preţurilor. „Ceea ce s-a resimţit în luna ianuarie în piaţa imobiliară a fost un moment de descumpănire, provocat de noile reglementări, dar spre sfârşitul lunii februarie lucrurile s-au reechilibrat. Zvonurile cu privire la căderea pieţei şi, implicit, scăderea preţurilor se vor dovedi false, întrucât piaţa are acum toate fundamentele pentru a funcţiona“, explică Olga Chiţan, coordonator al Departamentului de terenuri din compania EuroMetropola. Scumpiri spre sfârşitul anului Brokerii îi avertizează pe cumpărători că nu este recomandabil să aştepte eventuale scăderi prognozate. „Cererea este în continuare mare şi, din păcate, aceste zvonuri nu fac decât să-i sperie pe unii, care vor avea de pierdut când vor constata, spre sfârşitul anului, că preţurile şi-au reluat trendul ascendent, după o perioadă de încetinire a ritmului de creştere“, afirmă Ionuţ Bordei, head of residential sales în cadrul companiei CBRE-Eurisko.

Experţii sunt de părere că astfel de zvonuri sunt lansate pentru atingerea unor scopuri personale. „Cei ce fac astfel de previziuni au interesul să tempereze elanul developerilor români şi străini, care au anunţat proiecte rezidenţiale şi în acest fel vor să prindă şi ei trenul din urmă“, explică Irina Petrescu, consultant în cadrul departamentului reziden- ţial al companiei Esop.

Ne puteți urmări și pe Google News

PREVIZIUNI

Piaţa nu poate să cadă O criză imobiliară nu se întrevede la orizont, spun specialiştii, care susţin că piaţa trece printr-un proces de maturizare. „Sunt două situaţii care ar putea provoca o criză: în primul rând să fie o presiune pe vânzare, adică mulţi clienţi ai băncilor să nu-şi poată achita împrumuturile şi să vândă masiv şi, în al doilea rând, trebuie să fie o cerere în scădere, ceea ce nu este cazul“, ne lămureşte Călin Clinciu, director de dezvoltare la agenţia Euroest. Potrivit acestuia, în această perioadă piaţa se aşază, ceea ce înseamnă, inclusiv, că apar primele falimente din domeniu, cauzate de neadaptarea produsului la nevoile clienţilor. În prezent, preţul unui metru pătrat util dintr-un apartament vechi este de circa 1.700 -1.900 de euro, în timp ce apartamentele noi se vând cu 1.500-1.600 de euro metrul pătrat construit.