Mafia contrabandei cu ţigări, în scădere

Mafia contrabandei cu ţigări, în scădere

Potrivit datelor furnizate de compania de cercetare Novel Research, piața neagră a țigaretelor a scăzut ușor în septembrie 2014, situându-se la 15,4%, față de 17% în luna iulie.

Nivelul contrabandei înregistrat în septembrie este cel mai scăzut din anul 2014, însă piața neagră se află însă la cote mai ridicate decât media anuală, de circa 13%, in anii 2012-2013, se arată în comunicat.   "Regiunea vest este în luna septembrie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, în această zonă a țării piața neagră fiind în creștere fulminantă (cu 16 p.p., până la 42,1%). Următoarea regiune semnificativ afectată de contrabandă continuă să fie nord-est, cu o creștere de 1,8 p.p., până la 35,9%. Scăderi semnificative se înregistrează în regiunile nord-vest (minus 7,9 p.p. până la 11,8%), în  București (minus 7,9 p.p. până la 7,9%), în sud-est (minus 6,9 p.p., până la 7,2%), precum și în sud-vest (cu 2,6 p.p. până la 14,7%). Cele mai reduse niveluri ale pieței negre se înregistrează în regiunile centru și sud (3%). Din punct de vedere al provenienței, ”cheap whites” continuă să dețină cea mai mare pondere (48,7%), mai mult decât Ucraina (24%) și Moldova (16,6%) împreună.", a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

 „Scăderea pieței negre notată în septembrie este rezultatul eforturilor autorităților competente în combaterea contrabandei, sprijinite și de companiile de tutun. Recent, a fost semnat un Protocol între ANAF și producătorii de țigarete, care se constituie într-un cadru pentru viitoare programe comune. JTI va continua parteneriatele de succes începute cu autoritățile în 2005, susținând dezvoltarea profesională a lucrătorilor vamali, acordând suport pentru instruirea de noi echipe canine, precum și prin derularea de campanii publice anticontrabandă în regiunile de frontieră ale țării. O colaborare la fel de bună avem și cu Poliția de Frontieră și Inspectoratul General al Poliției. Periodic, au loc întâlniri cu reprezentanții autorităților pentru discutarea unor măsuri punctuale (de exemplu operațiunea comună a Vămilor din România și Moldova, din iulie-august, ca urmare a rezultatelor îngrijorătoare ale studiului Novel în nord-est). De remarcat că, în ultimele săptămâni, au fost destructurate trei rețele de contrabandiști la Constanta, Iași și Timiș, iar în Bucuresti a fost descoperit un depozit ilegal”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

„În septembrie, contrabanda cu țigarete a scăzut cu 1,6 puncte procentuale față de luna iulie. Este un fapt îmbucurător, dat fiind că vânzările legale cresc și, implicit, cresc si taxele plătite. Un punct procentual de contrabandă recuperat de piața legală înseamnă sume suplimentare anualizate la bugetul de stat de circa 35 miloane de euro. Trebuie însă subliniat că acești bani la buget se obțin cu eforturi și resurse suplimentare. Numai pentru valul de percheziții și arestări presupus de destructurarea grupării de la Constanța a fost nevoie de o desfășurare de forțe însumând 180 de polițiști! Iar aceste eforturi ale Poliției, Vămii, Poliției de Frontieră, sprijinite și de companiile de tutun, trebuie să continue, pentru ca piața neagră să nu intre din nou pe un trend ascendent”, a declarat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Sperăm ca descreșterea înregistrată de ultimul studiu să nu fie temporară și eforturile autorităților pentru a securiza zonele fierbinți să fie de succes. Conform studiului Novel, zona de Vest a devenit în septembrie cea mai afectată de piața neagră, după ce, pe tot parcursul anului 2014, regiunea nord-est  înregistrase cele mai mari cote ale comerțului ilegal cu țigarete”, a declarat Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania și Bulgaria.

În opinia celor trei producători de tutun, în vederea reducerii pieței negre este necesară, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunilor de evaziune fiscală și de contrabandă cu țigarete, clarificarea situației la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria și Bulgaria, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară în zona de competență a acestora (piețe, oboare, stații de metrou etc.).

Marii producători de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeană pentru combaterea comerțului ilegal cu produse din tutun și susțin instituirea, din sumele alocate României ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în lupta împotriva contrabandei cu țigarete.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier. În 2013, peste 40% din încasările din accize au provenit din accize la tutun. Anul trecut, industria tutunului a virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentând accize, TVA, taxe și contribuții.