Loviturile de departajare, CHINUL suprem al fotbalului. Cine este naționala care n-a dat greș niciodată la PENALTY-URI, și ce națiune a bifat o serie INCREDIBILĂ de EȘECURI

Loviturile de departajare, CHINUL suprem al fotbalului. Cine este naționala care n-a dat greș niciodată la PENALTY-URI, și ce națiune a bifat o serie INCREDIBILĂ de EȘECURI

Germania și-a consolidat renumele de națională care nu pierde la loviturile de la 11 metri. Începând din 1982, atât la Campionatele Europene, cât și la Mondiale, nemții au ajuns de șase ori în situația de a tranșa o calificare la penalty-uri. De fiecare dată, „panzerele” au avut câștig de cauză și au mers mai departe. Există o situație în care Geramnia a pierdut un meci crucial după loviturile de departajare, la Europeanul din 1976, scor 2-2 și 3-5 cu Cehoslovacia, dar atunci structura turneului final era alta decât cea de astăzi.

În 1982, la Mondialul din Franța, Germania Federală și Franța s-au luptat în semifinale pentru un loc în marea finală. Meciul a fost memorabil, unul dintre cele mai tensionate văzute vreodată la un turneu final, iar la final nemții au deschis șampania. În cele 90 de minute, nemții au deschis scorul prin Littbarski (17), apoi francezii au egalat datorită lui Platini (26-penalty). S-a ajuns în prelungiri, acolo unde Tresor (92) și Giresse (98), iar nemții au revenit prin Rummenige (102) și Fischer (108). La penalty-uri, francezii au fost învinși cu 4-5, iar RFG-ul a ajuns în finală și a pierdut trofeul, în fața Italiei (scor 1-3). Meciul RFG – Franța a fost primul din istoria Mondialului decis după executarea loviturilor de la 11 metri.

Patru ani mai târziu, la Campionatul Mondial, Germania Federală a ajuns din nou la „loteria penalty-urilor”. În sferturile de finală, nemții au întâlnit Mexicul și s-au impus cu 4-1, după ce la finalul celor 120 de minute, tabela arăta un sec 0-0.

Campionatul Mondial din 1990 a fost cel de-al treilea consecutiv în care Germania a ajuns în situația de-a tremura în fața punctului cu var. În semifinale, naționala pregătită de Franz Beckenbauer a întâlnit o strălucitoare echipă a Angliei. Scorul a fost deschis Brehme (59), dar insularii au revenit prin Lineker, cu 10 minute înainte de final. La loviturile de departajare, Stuart Pearce și Chris Waddle au ratat, nemții au învins cu 4-3 și s-au calificat în finala cu Argentina, câștigată cu 1-0.

Ne puteți urmări și pe Google News

Campionatul European din 1996, găzduit de Anglia. Gazdele joacă din nou, o semifinală, contra Germaniei. Pe „Wembley”, s-a repetat scenariul de la Mondialul din 1990. A fost egalitate după 120 de minute, 1-1, iar la loviturile de departajare, nemții au învins cu 6-5. În finală s-au impus în fața Cehiei (scor 2-1).   

După un deceniu, la Mondialul găzduit chiar de Germania, „Mannschaft-ul” a jucat din nou un meci crucial. În sferturile de finală, nemții au întâlnit Argentina, pe care au eliminat-o după 1-1 și 4-2 la penaltyuri. Însă, pentru naționala lui Jurgen Klinsmann Italia s-a dovedit de netrecut în semifinale (scor 0-2 după prelungiri).

Ultima ispravă a nemților s-a întâmplat la Europeanul din Franța. Campioana mondială a ajuns în semifinale, după ce a eliminat Italia, la capătul unui meci epuizant, scor 1-1 și 6-5 după executarea loviturilor de departajare.

La polul opus se află reprezentativa Angliei, care a pierdut șase și dintre cele șapte meciuri disputate la loviturile de departajare: semifinala cu Germania, de la Mondialul din 1990 (1-1și 3-4), semfinala cu Germania de la Europeanul din 1996 (1-1 și 5-6), meciul din „optimi”, de la Mondiaul din Franța, contra Argentinei (2-2 și 3-4), întâlnirea cu Portugalia, din „sferturile” Europeanului din 2004 (2-2 și 5-6), „sfertul” cu Portugalia, de la CM din 2006 (0-0 și 1-3) și „sfertul” cu Italia, de la Europeanul din 2012 (0-0 și 2-4). O singură dată s-au impus insularii la loviturile de departajare, în fața Spaniei, la CE din 1996, în „sferturi”, scor 0-0 și 4-2.