Nici până acum Guvernul nu a anunțat care este impactul fi nanciar al anulării datoriilor bugetarilor și pensionilor la stat.
Proiectul privind amnistierea fiscală a pensionarilor și mamelor, precum și extinderea amnistierii la bugetarii cu venituri nelegale, a fost adoptat ieri de Camera Deputaților, for decizional. Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat că de măsură vor beneficia 50.000 de pensionari, 20.000 de mame și 25.000 de bugetari, așadar, 100.000 de persoane. Nici până acum însă guvernanții nu au estimat un impact bugetar al măsurii.
Reducerea CAS, adoptată din nou
Tot ieri, Camera a adoptat legea privind reducerea contribuțiilor sociale la angajator, cu cinci puncte procentuale. Deputații au respins astfel cererea de reexaminare formulată de președinte Traian Băsescu. Acesta atrăgea atenția că bugetul de pensii înregistrează oricum un deficit de peste 12 miliarde de lei. Dacă nu mai ajung la buget cele cinci procente din CAS, deficitul va depăși 18 miliarde de lei. Trecând peste recomandarea președintelui, proiectul a fost adoptat în varianta inițială. Ministerul Finanțelor, patronat de Ioana Petrescu, nu a prezentat nici până acum veniturile suplimentare la buget din care ar putea acoperi sumele pe care nu le mai încasează statul din CAS. Ce e drept, din execuția bugetară reiese că, prin diminuarea investițiilor, statul și-a păstrat spațiu de manevră pentru cheltuieli suplimentare. În prima jumătate a anului, investițiile publice au scăzut cu aproape trei miliarde de lei. Scăderea investițiilor a fost principala cauză pentru care România a reintrat în recesiune.