Editura Evenimentul si Capital

Licitaţia Metrorex cu trenuri de 310 milioane de euro, BLOCATĂ

Metrorex a anunţat că vrea să cumpere garnituri produse în Spania, cu şase milioane de euro per bucată
Autor: | | 2 Comentarii | 791 Vizualizari

Licitaţia Metrorex pentru cele 51 de trenuri noi, care a fost câştigată de spaniolii de la Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) pentru 310 milioane de euro, a fost blocată după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis suspendarea soluţionării contestaţiilor depuse de către companiile Alstom şi Astra Vagoane. DNA cercetează în prezent anumite secțiuni ale licitației privind achiziția celor 51 de trenuri de la CAF, destinate transportului bucureștenilor pe Magistrala 5, Drumul Taberei — Pantelimon.

Pe 23 și 24 martie 2015, societățile Alstom și Astra Vagoane au depus contestații la procedura de licitație deschisă având ca obiect achiziția a 51 de trenuri pentru Magistrala 5 de metrou. 

Decizia a survenit după ce procurorii DNA au deschis un dosar penal ce are legătură cu procedura în care s-a făcut licitaţia, informează HotNews.ro. Pe scurt, până la soluţionarea dosarului penal, licitaţia pentru noile trenuri de metrou rămâne blocată. Într-o decizie datată pe 24 aprilie, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis să suspende "soluţionarea contestaţiilor depuse de către S.C. ALSTOM TRANSPORT S.A., (...) şi, respectiv, de către S.C. ASTRA VAGOANE CĂLĂTORI S.A., (...), în contradictoriu cu S.C. METROREX S.A., (...) până când hotărârea pronunţată în cauza în care se fac cercetări, în dosarul penal nr. 88/P/2015, va rămâne definitivă".

"În data de 24.04.2015, prin adresa nr. 3433-352,357/C6/24.04.2015, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a comunicat Metrorex Decizia nr. 75s/C6/352, 357/24.04.2015 cu privire la procedura de achiziție a 51 de trenuri de metrou, prin care a decis suspendarea soluționării contestațiilor depuse de către SC Alstom SA și de către SC Astra Vagoane SA, în contradictoriu cu SC Metrorex SA până când autoritățile statului vor pronunța o hotărâre definitivă în cercetarea ce se afla în derulare", informează Metrorex printr-un comunicat.

Potrivit reprezentanților Metrorex, acest lucru înseamnă că până când nu va exista o hotărâre definitivă dată de autorități în cazul cercetării derulate de DNA referitor la licitația organizată în vederea achiziționării celor 51 de garnituri de metrou de la CAF, compania nu poate să deruleze contractul respectiv, acesta fiind, practic, suspendat. Totodată, prin aceeași decizie, CNSC a respins cererea de suspendare a procedurii de atribuire formulată de Metrorex.

"În consecință, Metrorex va proceda la publicarea în SEAP a Deciziei nr. 75s/C6/352, 357 din data de 24.04.2015", se precizează în comunicatul companiei.

Şi ca lucrurile să fie şi mai complicate, orice întârziere pune în pericol finanţarea de la UE pe proiectul prin care Metrorex finanţează trenurile de metrou de la spaniolii de la CAF. Termenul de livrare convenit era la limita celui stabilit de UE pentru finanţarea magistralei 5 de Metrou, tronsonul Drumul Taberei - Eroilor. Dacă nu se încadrează în termenul martie 2017, România riscă să piardă sute de milioane de euro.

Cu toate că procurorii antocorupţie nu au precizat de la cine au primit plângerea, trebuie spus că Metrorex a anunţat că vrea să cumpere garnituri produse în Spania, cu şase milioane de euro per bucată, în timp ce compania de la Arad cerea cu aproape un milion de euro mai puţin. În plus trenurile s-ar strica foarte des, după cum declară angajaţii Metrorex, iar faptul că regia s-a văzut în postura de a ajusta lăţimea peroanelor, pentru că nu intrau trenurile a ajuns deja proverbial.  

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate