Libertatea presei, sub asediu

Libertatea presei, sub asediu

De Ziua Internațională a Libertății Presei, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la București, Dean Thompson, a declarat că „Libertatea presei, fie că e simbolizată de stiloul, camera sau microfonul reporterului, este sub asediu”. Vezi ce transmit politicieni români pe Facebook cu această ocazie!

„Duminică, 3 mai, sărbătorim Ziua Internaţională a Libertăţii Presei. Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a desemnat această zi pentru sărbătorirea libertăţii presei şi apărarea independenţei jurnaliştilor. De asemenea, e o zi în care îi comemorăm pe cei care şi-au pierdut viaţa, făcându-şi datoria de reporter”, a afirmat însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la București, Dean Thompson. 

Jurnalismul poate fi periculos

Oficialul american a făcut bilanțul trist al anului 2014, pentru cei care practică meseria de jurnalist – care poate fi periculoasă, amintind de cei cel puțin 60 de jurnaliști care au fost omorâți, dar și de mulți alții care au fost răniți, hărțuiți, arestați sau amenințați, pentru munca lor.

Cifrele negre sunt îngrijorătoare pentru societățile democratice, care prin toți actorii lor trebuie să asigure libertatea presei. „Libertatea presei, fie că e simbolizată de stiloul, camera sau microfonul reporterului, este sub asediu. Împreună, trebuie să facem toate eforturile pentru a asigura libertatea presei, libertatea de expresie şi să reiterăm promisiunea noastră de a lupta pentru democraţie şi libertate”, conform mesajului Ambasadei SUA.

Ce transmit pe Facebook politicieni români

Klaus Iohannis: „Rolul mass-media, esențial în apărarea interesului public”

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Libertății Presei nu a scăpat nici președintelui României, Klaus Iohannis. Acesta a postat pe pagina lui de Facebook un mesaj prin care subliniază nu doar faptul că o presă liberă contribuie la consolidarea democrației și prosperitatea societății, ci și faptul că rolul ei este esențial în apărarea interesului public. „O presă liberă contribuie la consolidarea democrației și la dezvoltarea unei societăți prospere. Pentru acest drept am luptat în 1989, iar rolul mass-media este esențial în apărarea interesului public. Ziua Mondială a Libertății Presei ne readuce aminte cât de importantă este libertatea de exprimare.", se arată în mesajul postat astăzi în rețeaua de socializare.

Premierul Ponta vorbește de ridicarea calității dezbaterii publice

“Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, le urez tuturor colegilor din presă, inclusiv celor care mă critică indiferent ce fac, mult succes în munca lor!”, a notat și premierul României, Victor Ponta, pe pagina lui din rețeaua de socializare. “Avem împreună datoria să ajutăm la ridicarea societății românești, inclusiv prin calitatea dezbaterii publice, și puteți conta pe mine în construirea unei agende publice constructive, cu respect pentru argumente și cetățeni. Articolul 30 din Constituția României privind libertatea de exprimare este, poate, cea mai puternică lectură pe care o putem parcurge cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei”, a încheiat primul-ministru, dând linkul articolului din Legea Fundamentală a României.

Alina Gorghiu : “Libertatea lor e libertatea noastră” 

“Mass-media, cu bunele și relele ei, este garanția dreptului nostru fundamental la libera exprimare. De Ziua Libertății Presei, noi toți - oameni politici, patronat, ziariști, telespectatori, cititori sau ascultători - ar trebui sa ne gândim mai apăsat la cât de mult ne-a lipsit acest drept fundamental în perioada comunistă, cât de prețios este, dar și cât de ușor se poate pierde. Tuturor acelora care au răbdare ore întregi în fața ușilor închise pentru a smulge o declarație de câteva minute la finalul unor ședințe prelungite, acelora care petrec săptămâni în șir deslușind ițele unui subiect de investigație, acelora care își asumă riscuri extreme în teatrele de operații militare, acelora care prin scriitura lor ajung să schimbe destine sau să determine luarea unor decizii cu mare impact social le transmit un gând bun, să rămână determinați și să lupte pentru libertatea lor de exprimare. Libertatea lor, e libertatea noastră.

Sloganul sub care UNESCO marchează ziua de azi este: „Lăsați presa să prospere”. Dacă presa este prosperă și independentă financiar, poate să lupte apoi pentru propria-i integritate, pentru jurnalism curat și nu manipulare, pentru informare și nu calomnie”, a scris liberala Alina Gorghiu.

Eugen Teodorovici : “Liber înseamnă, în primul rând, să respecți adevărul”

“De-a lungul vremii am întâlnit extrem de mulți jurnaliști, cu proveniențe diferite, cu abordări diferite, cu atitudini diferite. Cu cei mai mulți dintre ei am stabilit relații oneste, am căutat să răspund mereu întrebărilor, nu întotdeauna dintre cele mai comode, și cu bucurie am constatat că adevărul a avut de foarte puține ori de suferit, în ciuda, poate, a diferențelor de opinie. Tuturor acestor jurnaliști le mulțumesc astăzi, de Ziua Mondială a Libertății Presei. Pentru că liber înseamnă, în primul rând, să respecți adevărul. Nu le mulțumesc, însă, doar în nume personal, ci cu gândul la toate cauzele umanitare, sociale sau cetățenești care au nevoie de voci care să le susțină și să le dea poveștile mai departe”, a notat ministrul Finanțelor Publice.

Reamintim că în data de 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU a declarat ziua de 3 mai ca Zi Mondială a Libertăţii Presei. Inţiativa a aparținut Conferinţei Generale UNESCO, care - prin rezoluţia din 1991 asupra promovării libertăţii presei în lume - a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.

Deși toți recunosc rolul și importanța libertății presei în construirea și consolidarea unei societăți democratice, niciunul nu pune punctul pe "i". Nimeni nu spune ce anume fac guvernanții, parlamentarii, societatea pentru libertatea presei!

În România, presa e doar parțial liberă, conform raportul realizat de Freedom House

Datele raportului "Libertatea presei 2015"  - realizat de Freedom House și dat vineri publicității - indică faptul că libertatea presei, în 2014, s-a situat la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu, fiind constatată o deteriorare a condițiilor pentru desfășurarea unei bune activități de presă. Conform raportului jurnaliștii de pe întreg globul s-au confruntat cu presiuni care au afectat politica editorială. Astfel, guvernele în cauză au folosit diverse tactici pentru a intimida vocile critice, inclusiv arestări și cenzură.

Concluzia pentru România este că presa este doar parțial liberă, ca și în alte 70 de state printre care se numără și Italia, Ungaria, Republica Moldova, Republica Dominicană. Organizația neguvernamentală a analizat situația libertății presei în 199 de țări și teritorii de pe glob, constatând că peste 30% dintre state au o presă liberă, iar primele poziții în această categorie sunt ocupate de Norvegia și Suedia.