Liberarea condiționată se face mult mai ușor

Liberarea condiționată se face mult mai ușor

Parlamentarii au decis relaxarea criteriilor privind liberarea condiționată. Comisia parlamentară, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, a început, ieri, dezbaterile asupra proiectului de modificare a Codului penal.

Discuțiile și votul pe amendamente s-au desfășurat în ritm alert. Cel mai așteptat articol din legislația penală este cel care redefinește abuzul în serviciu.

Aleșii poporului au votat că pentru pedeapsa cu închisoarea mai mică de 10 ani se poate aplica liberarea condiţionată dacă s-a executat jumătate din pedeapsă, în loc de două treimi cum este în prezent. De asemenea, pentru condamnaţii care au peste 60 de ani, pentru liberarea condiţionată se impune executarea a unei treimi din pedeapsă, faţă de jumătate din aceasta, cum este în prezent, în cazul pedepselor mai mici de 10 ani.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Abuzul în serviciu

Parlamentarii au modificat Codul Penal și au hotărârt ca în ceea ce privește infracţiunea de spălare a banilor sau pentru constituirea unui grup infracţional organizat să nu se mai dispună confiscarea extinsă.

De altfel, aceștia au stabilit ca în cazul în care de la săvârşirea infracţiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale se aplică legea mai favorabilă în integralitate, neputându-se combina prevederi din legi succesive.

Cel mai controversat articol în materie penală - abuzul în serviciu - urmează să fie redefinit luni, când parlamentarii se vor reuni din nou în comisie. Ministrul Justiției Tudorel Toader a propus introducerea unui prag pentru abuzul în serviciu în valoare de 1.900 de lei, adică un salariu minim pe economie. Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a propus pragul de 200.000 de lei, iar alți parlamentari, 200.000 de euro.