Legea privind statutul magistraților a fost adoptată în plenul Camerei Deputaților pentru a treia oară

Legea privind statutul magistraților a fost adoptată în plenul Camerei Deputaților pentru a treia oară

Deputații au votat, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, legea 303/2004 privind statutul magistraților pentru a treia oară de la adoptare. Curtea Constituțională a României (CCR) a respins-o de două ori până acum. Opoziția a anunțat că va ataca la CRR din nou legea judecătorilor și procurorilor.

Deputații au votat cu 181 „pentru”, 74 „împotrivă”, 5 „abțineri”.

Deputatul PSD Florin Iordache a precizat că legile justiției vor întra în vigoare în ciuda tuturor atacurilor la CCR.

„Noi dorim o răspundere reală a magistraților. De aceea, trebuie definită eroarea judiciară. Noi, asociațiile profesionale, și colegii de la UDMR, am dat dovadă de bună credință  Că avem colegi melomani, că avem colegii care ascultă muzică, Parlamentul nu poate să stea pe loc până vom avea de la un coleg sau altul propuneri de modificare legii.  Aceste legi vor intra în vigoare cu toată opoziția voastră, cu toate atacurile la CCR”, a spus Iordache în plenul Camerei Deputaților.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deputatul USR Stelian Ion a criticat modul în care parlamentarii puterii au votat legile justiței după deciziile CCR.

„Nu e deloc ok ce se întâmplă. Şi Curtea Constituţională v-a spus să nu luaţi copy-paste. Nu creaţi legi prin care să faceți un vid legislativ. Faceţi lucrurile de mântuială. Aveţi puse în funcţii-cheie persoane care nu se pricep. Întreg Parlamentul este etichetat drept incompentent doar prin prisma lor. Vom ataca din nou la CCR”, a spus deputatul USR Ion Stelian.

Comisia privind legile în domeniul justiței, condusă de social-democratul Florin Iordache, a votat, săptămâna trecută, pentru a treia oară, legea 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor, după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat iarăși unele articole neconstituționale în respectiva lege. Aceasta  a fost atacată de PNL la CCR. Principala modificare se referă la articolul privind acțiunea în regres, unde CCR a declarat neconstituțională definiția erorii judiciare.

Raportul cu modificările votate în sedința Comisiei pe legile justiției  adoptate în plenul Camerei Deputaților,  se va întoarce la comisie pentru un raport necesar Senatului, iar în plenul Senatului se va da votul final.