Editura Evenimentul si Capital

Legea insolvenţei persoanelor fizice, respinsă de Iohannis

Parlament
Autor: | | 0 Comentarii | 235 Vizualizari

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis astăzi Parlamentului spre reexaminare legea care prevede prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice până la data de 31 octombrie 2016.

Guvernul susţinea prorogarea acestui termen până la data de 31 decembrie, însă Parlamentul a stabilit data de 31 octombrie. 

“Termenul de intrare în vigoare a unei legi trebuie astfel stabilit încât să permită tuturor autorităţilor publice şi/sau instituţiilor publice să-şi exercite atribuţiile constituţionale şi legale referitoare atât la respectarea procedurilor de adoptare, promulgare, publicare, cât şi la stabilirea măsurilor ce decurg din aplicarea legii respective. Or, devansarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015, chiar şi cu două luni, poate afecta procesul de asigurare a măsurilor concrete privind alocarea resurselor umane şi bugetare necesare pentru organizarea şi funcţionarea comisiilor avute în vedere de Legea nr. 151/2015, cât şi a completelor de judecată”, a explicat şeful statului în cererea de reexaminare transmisă preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, potrivit Agerpres. 

Potrivit preşedintelui Iohannis, “în lipsa cadrului funcţional şi organizatoric adecvat”, intrarea în vigoare a dispoziţiilor Legii 151/2015 la data de 31 octombrie este de natură să facă inaplicabilă atât procedura administrativă de insolvenţă pe bază de plan de rambursare, cât şi procedura simplificată de insolvenţă. 

“Intrarea în vigoare a dispoziţiilor ce reglementează procedura judiciară de insolvenţă prin lichidare de active are, de asemenea, impact şi asupra activităţii de înfăptuire a justiţiei, impunând suplimentarea prealabilă şi semnificativă a personalului instanţelor de judecată. Acesta este un proces complex, ce se desfăşoară, de regulă, potrivit unui calendar, a cărui devansare poate impieta asupra aplicării legii. În acest sens, considerăm că în analiza deciziei de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015 ar trebui consultat Consiliul Superior al Magistraturii, în conformitate cu prevederile Legii nr. 317/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, a adăugat şeful statului. 

În acest context, preşedintele Iohannis solicită reexaminarea Legii privind aprobarea OUG nr. 61/2015 pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice. 

Camera Deputaţilor a aprobat pe 4 octombrie această lege.

Loading...
Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate