Editura Evenimentul si Capital

SEMNAL NEAŞTEPTAT. Laura Codruţa Kovesi atacă dur SIE: "DNA nu primește informaţii despre BANII ascunşi de INCULPAŢI în afara României". Răspunsul SIE: "Nu monitorizăm românii aflaţi în străinătate" | UPDATE

Laura Codruţa Kovesi
Autor: | | 48 Comentarii | 3991 Vizualizari

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi a fost prezentă la un seminar unde a vorbit despre activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi modul în care instituţia colaborează cu serviciile de informaţii, scrie B1 Tv. Mai exact, şefa DNA a precizat că de când a luat mandatul la DNA, Serviciul de Informaţii Externe nu a livrat către DNA nicio informaţie cu privire la tranzacţiile pe care inculpaţii le fac peste hotare şi nici legate de faptul că mulţi dintre cei vizaţi îşi mută averile în străinătate pentru a fi scutiţi de confiscări la sfârşitul procedurilor penale.

UPDATE SIE a reacţionat după atacurile venite din partea procurorului general al DNA. "Nu monitorizăm persoanele din străinătate", se arată într-un comunicat remis de SIE.

" SIE NU MONITORIZEAZĂ CETĂȚENII ROMÂNI AFLAȚI ÎN STRĂINĂTATE, această practică fiind una specifică fostei Securități, așa cum nu monitorizează conturile și transferurile bancare, achizițiile imobiliare sau de altă natură efectuate de cetățenii români în străinătate", se arată în comunicatul SIE.

Redăm integral comunicatul SIE:

" Activitatea SIE se desfășoară în concordanță cu prevederile legale, în speță vizează amenințările la adresa securității naționale așa cum sunt acestea expres și limitativ prevăzute în Legea nr.51/1991, obiectivele informative ale Serviciului fiind stabilite prin Planul Național de Priorități Informative, aprobat anual de CSAȚ. Totodată, în acord cu specificul și misiunea sa, Serviciul de Informații Externe desfășoară o activitate care are ca prioritate prevenția, prin avertizarea timpurie a beneficiarilor în legătură cu intenții ale entităților ostile care pot aducere atingere securității naționale sau intereselor României.

Apreciem că punctul de vedere al doamnei procuror-șef este generat de o neînțelegere a specificului pe care îl incumbă activitatea de informații externe/ spionajul, în speță faptul că obținerea de informații secrete sau confidențiale ce vizează securitatea națională și apărarea intereselor României se realizează preponderent prin surse umane (HUMINT) și metode și mijloace specifice.

SIE NU MONITORIZEAZĂ CETĂȚENII ROMÂNI AFLAȚI ÎN STRĂINĂTATE, această practică fiind una specifică fostei Securități, așa cum nu monitorizează conturile și transferurile bancare, achizițiile imobiliare sau de altă natură efectuate de cetățenii români în străinătate.

ÎN ACORD CU TRATATELE INTERNAȚIONALE LA CARE ROMÂNIA ESTE PARTE, SIE NU DESFĂȘOARĂ ACTIVITATE SPECIFICĂ PE SPAȚIILE ALIATE (UE, NATO), ca urmare nu desfășoară activitate specifică nici în Franța, stat menționat ca exemplu de procurorul șef DNA.

ORICE ACȚIUNE PE SPAȚIILE ALIATE SE DESFĂȘOARĂ DOAR ÎN PARTENERIAT CU STRUCTURILE DE INFORMAȚII LOCALE ȘI STRICT ÎN LIMITA COMPETENȚELOR SERVICIILOR DE INFORMAȚII, AȘA CUM SUNT ACESTEA PREVĂZUTE ȘI ÎNȚELESE ÎN COMUNITATEA INFORMATIVĂ NORD-ATLANTICĂ/UE.

Activitatea de spionaj este ilegală raportat la statul țintă. Un serviciu de spionaj nu poate obține, în străinătate, în mod autonom și legal, documente clasificate, baze de date, evidențe, date despre conturi, transferuri bancare, etc. ACCESUL SE POATE REALIZA PRIN INTERMEDIUL SURSELOR UMANE, PERSOANE RECRUTATE ȘI GESTIONATE CONSPIRAT ȘI LEGENDAT ȘI CARE, PRIN ACȚIUNILE LOR, ÎNCALCĂ LEGISLAȚIA STATULUI DE ORIGINE, SĂVÂRȘIND INFRACȚIUNEA DE SPIONAJ/TRĂDARE. ACTIVITATEA DE SPIONAJ ESTE O RESURSĂ FOARTE IMPORTANTĂ A STATULUI, FOCALIZATĂ PE OBȚINEREA DE INFORMAȚII SECRETE, PROTEJATE DE STATE/ENTITĂȚI, VIZÂND AMENINȚĂRI LA ADRESA SECURITĂȚII NAȚIONALE. Având în vedere riscurile inerente activității, riscuri pe care ofițerii SIE sunt pregătiți să și le asume și antrenați să le gestioneze, SPIONAJUL ESTE ANGRENAT ÎN ZONE CARE NU POT FI ACCESATE PE ALTĂ CALE, ÎN SPEȚĂ ATUNCI CÂND INFORMAȚIILE NU POT FI OBȚINUTE PE CANALE LEGALE CUM SUNT CELE GENERATE DE COOPERAREA POLIȚIENEASCĂ, SCHIMBUL DE DATE ÎNTRE INSTITUȚII CU ATRIBUȚII DE CONTROL FINANCIAR, MECANISME JUDICIARE SAU, ÎN UNELE SITUAȚII, CHIAR PRIN ABONAMENTE LA BAZE DE DATE PUBLICE.

În cursul cercetării informative, SIE obține, țintit sau colateral, și informații referitoare la intenții de încălcare a legii de către persoane fizice sau juridice române sau străine. Informațiile SIE nu se pot constitui în probe în instanță, întrucât sunt obținute prin surse umane cetățeni străini, cu mijloace și metode specifice, care ”_nu pot fi dezvăluite nimănui și în nicio împrejurare_”. RESPECTÂND CU STRICTEȚE ATÂT PROPRIA LEGE DE ORGANIZARE ȘI FUNCȚIONARE CÂT ȘI PROTOCOALELE DE COOPERARE ȘI COMPETENȚELE CELORLALTE STRUCTURI DIN SISTEMUL SECURITĂȚII NAȚIONALE, ACEST TIP DE INFORMAȚII SUNT TRANSMISE SPRE COMPLETARE, VALIDARE ȘI EXPLOATARE ACELOR INSTITUȚII ALE STATULUI CU ATRIBUȚII ȘI POSIBILITĂȚI LEGALE, ÎN SPEȚĂ SRI, MAI, ONPCSB, ETC.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate