Editura Evenimentul si Capital

Procurorul șef al DNA cere ferm instituțiilor statului confiscarea averilor marilor corupți

Laura Codruța Kovesi
Autor: | | 57 Comentarii | 16284 Vizualizari

Instituțiile statului au reușit să recupereze din suma de 347 de milioane de euro, dispusă spre confiscare de către instanțe, doar 30 de milioane.

Șefa DNA a arătat că, într-un singur dosar, intervenția procurorilor a prevenit producerea unui prejudiciu de peste 105 milioane de euro.

Procurorul șef al DNA , Laura Codruța Kovesi (41 de ani), a punctat ieri la bilanțul instituției că, pentru a realiza scopul legii penale, este important ca o persoană condamnată pentru corupție să nu își păstreze averea dobândită prin infracțiuni. „Hotărârile judecătoreşti rămase definitive în cauzele DNA, în anul 2014, au inclus confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale în sumă de peste 310.000.000 euro, de trei ori mai mult decât în anul 2013. Dacă această sumă ar fi efectiv executată, ar putea fi asigurat fondul de salarii pe care statul îl plătește medicilor din România într-un an”, a declarat procurorulșef al DNA.

Kovesi a arătat că, în 2014, valorile indisponibilizate au fost de peste 303 milioane euro, ceea ce reprezintă de peste 13 ori bugetul anual al DNA.

Anunțul a fost făcut în fața președintelui României, premierului Victor Ponta, ministrului Justiției, șefilor din Consiliul Superior al Magistraturii și ai Curții Supreme, magistrați, demnitari și reprezentanți ai ambasadelor străine.

Kovesi a ținut să arate șase premiere în lupta anticorupție: cele mai multe dosare penale înregistrate, cele mai multe dosare de soluţionat, cele mai multe dosare soluţionate, cele mai multe rechizitorii, cele mai multe condamnări în dosarele instrumentate și cei mai mulți demnitari de rang înalt investigați.

Solicitarea lui Iohannis

Klaus Iohannis a felicitat DNA pentru activitatea din 2014 şi a atras atenţia că recuperarea prejudiciilor este obligatorie, nu opţională. El a arătat că DNA a funcționat cu motoarele turate în 2014. „Recuperarea prejudiciilor reflectă eficienţa luptei anticorupţie, situația din prezent în care gradul de recuperare este în cuantum de 10 la sută este inacceptabilă. Solicit factorilor decizionali să ia în serios această problemă, de importanţă deosebită,” a declarat Iohannis.

Confi scarea extinsă, cazul Voiculescu - Antena 3

Anul trecut au rămas definitive 210 hotărâri judecătoreșt, prin care instanțele s-au pronunțat cu privire la confiscarea și recuperarea de produse infracționale în sumă totală de 347.299.552 de euro.


FOTO: Imperiul imobiliar al lui Dan Voiculescu, blocul GRIVCO și sediul ICA FOTO: NICU DÎRDÎIACStatul român avea de confiscat sau de recuperat, sub forma despăgubirilor civile, suma totală de 317.806.326 de euro (reprezentând 287.623.486 de euro- despăgubiri acordate unor autorități și instituții de stat, plus 31.622.591 de euro -sume supuse confiscării speciale, minus 1.439.751 de euro sumă recuperată în cursul procesului penal.


FOTO: Dan VoiculescuÎn plus, se mai arată în bilanțul DNA, instanțele au dispus „confiscarea specială” trei terenuri intravilane de 29.220 mp, 4.457 mp și 3.000 mp, situate în București, imobilul situat în Șoseaua București – Ploiești în suprafață 3140 mp”. Este vorba de terenurile și clădirile privind sediul ICA, blocul GRIVCO și sediul Antena 3.

Aceste imobile sunt confiscate în celebrul dosar al privatizării Institutului pentru Cercetări Alimentare (ICA), în care Dan Voiculescu (foto) execută 10 ani de închisoare pentru spălare de bani. În acest dosar deja s-a recuperat jumătate din prejudiciu, circa 30 de milioane de euro.

Ponta: „La insolvență avem 10 miliarde de euro de recuperat”

Premierul Victor Ponta a cerut ieri, la bilanţul DNA, sprijinul acestei instituţii pentru combaterea evaziunii fiscale, ca „un efort comun care se adaugă luptei anticorupție”. El a a felicitat DNA pentru anchetele împotriva magistraţilor corupţi, care au protejat evazioniştii. Premierul a susţinut că procentul de recuperare a prejudiciilor de numai 10% este „inacceptabil” și că este nevoie de o îmbunătățire a legislației.


FOTO: Cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu, este arestat într-o anchetă a DNA, pentru deturnare de fonduri FOTO: RĂZVAN PETRESCUPagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate