Jurnaliştii britanici: restaurarea mănăstirii-monument Maria-Radna din Arad s-a făcut în bătaie de joc

Jurnaliştii britanici: restaurarea mănăstirii-monument Maria-Radna din Arad s-a făcut în bătaie de joc

Mănăstirea Maria-Radna din oraşul arădean Lipova a fost inaugurată parţial, duminică, după ce a fost supusă unor lucrări de reabilitare a căror valoare sare de zece milioane de euro. La eveniment au participat mii de persoane, între care numeroşi oficiali europeni şi un trimis al Papei Francisc.

Presa britanică critică însă aspru felul în care a fost executată restaurarea, care “ar fi trebuit să redea splendoarea stilului baroc, însă a transformat monumentul într-un castel Disney”  ridicat pe un teren viran, scrie Daily Telegraph.

Materialele originale sunt pur și simplu smulse de pe monumente și înlocuite cu materiale industriale produse în fabrici locale. Muncitorii sunt tineri, nu au calificare şi sunt prost plătiţi, mai scriu jurnaliștii britanici, care subliniază faptul că, pentru restaurarea Cetăţii Deva, au fost aduşi deţinuţi dintr-o închisoare locală şi obligaţi să facă toată munca de reabiliatare. Mănăstirea Radna este una dintre zecile de biserici antice transilvanene, castele şi fortăreţe care au fost "brutal" modernizate de către autorităţile române în ultimii cinci ani. Toate fondurile - peste 100 de milioane de euro - provin din Programul de Dezvoltare Regională al UE, adică din banii contribuabililor europeni. Situaţia este aceeaşi în apoape toate cazurile: materialele originale sunt pur şi simplu smulse de pe monumente şi înlocuite cu materiale industriale produse în fabrici locale.

Între timp, banii circulă între reprezentanţii administraţiei locale şi firmele controlate de prietenii acestora, mai scrie telegraph.co.uk.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Este un amestec dezastruos de corupție și dorința de a obține cât mai mulți bani de la UE pentru proiectele care cauzează aceste probleme", a explicat Hans Hedrich, cofondatorul al Neuer Weg, o asociație pentru conservare și patrimoniu mondial. "Înseamnă că nimeni nu e interesat de cum arată monumentele și ce se distruge, ci doar de câți bani pot obține pentru ei și firmele prietenilor lor", a conchis acesta.

Mănăstirea franciscană Maria Radna, cu hramul Maicii Domnului, este considerată cel mai important loc de pelerinaj romano- catolic din vestul ţării. Aici există o icoană a Maicii Domnului considerată făcătoare de minuni.