Județul în care femeile sunt plătite cel mai prost, în raport cu bărbații. Plus, județele cu cele mai mari salarii

Județul în care femeile sunt plătite cel mai prost, în raport cu bărbații. Plus, județele cu cele mai mari salarii

Gorjul este județul în care există cel mai mare decalaj salarial între bărbați și femei, respectiv 33%, potrivit unui comunicat trimis presei de deputatul Andrea Paul. În ordine imediată, cele mai mari decalaje le întâlnim în Tulcea (25), Ilfov (22%), Prahova (20), Teleorman (18), Olt (18) și Constanța (17).

Cu toate astea, în România există, în medie printre cele mai mici decalaje din Uniunea Europeană, la nivel salarial, între bărbați și femei. România este pe locul 6 în UE-28 din acest punct de vedere. Salariul mediu al femeilor este cu 8% mai mic decât în cazul bărbaților în România, decalaj care s-a înjumătățit față de cel înregistrat cu un deceniu în urmă.

Pe de altă parte, în câteva județe femeile câștigă salarii mai mari în medie decât bărbații. Cele mai mari decalaje salariale în favoarea femeilor, departe însă de nivelurile județelor de la polul opus, le întâlnim în Botoșani (8,7%), Vaslui (8%), Suceava (7,6%), Neamț (7.4), Satu Mare (3,3), Covasna și Vrancea (0,8% în fiecare).

Printre cele mai mici salarii din UE Potrivit sursei citate, România este una dintre țările europene cu cele mai mici salarii. Polarizarea lor merită și mai mult atenția noastră.

Femeile sunt mai slab remunerate decât bărbații în majoritatea activităților economice, dar și mărimea întreprinderii este direct proporțională cu mărimea salariului mediu. Așadar, cele mai mici câștiguri salariale au fost realizate de femeile active în firmele din sectorul privat cu mai puțin de 50 de salariați, iar la polul opus, cele mai mari câștiguri salariale au fost obținute de bărbații din întreprinderile de stat cu peste 250 de salariați, conform ultimelor date oficiale disponibile la INS.

Topul județelor cu cele mai mari salarii din România

În topul orașelor și județelor în care se încasează cele mai mari venituri brute, București ocupă primul loc, cu 4.083 de lei,  Capitala fiind urmată de județele Ilfov (3.495 lei), Cluj (3.260 lei), Timiș (3.078 lei), Sibiu (3.040 lei), Constanța (2.933 lei) și Gorj (2.915 lei).