Magistraţii de la mai multe tribunale din ţară au cerut, ieri, demararea acţiunilor care să asigure o justiţie independentă.
Aceştia cer separarea imediată a atribuţiilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) referitoare la carierele judecătorilor şi procurorilor. „Solicităm consolidarea statutului judecătorilor prin separarea imediată a atribuțiilor CSM referitoare la cariera judecătorilor și procurorilor, precum și cu privire la organizarea și funcționarea instanțelor judecătorești și a parchetelor în sensul ca acestea să aparțină distinct celor două Secții ale Consiliului, respectiv Secției pentru Judecători în privința judecătorilor și instanțelor judecătorești și Secției pentru Procurori în privința procurorilor și parchetelor”, scrie în rezoluţia emisă la finalul “Întâlnirii semestriale a preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de tribunale”. Aceştia susțin că această măsură ar conduce la o adevărată independenţă a justiţiei, acest lucru nefiind posibil cât timp cariera le este hotărâtă prin alte mecanisme decât cele proprii puterii judecătoreşti. „Solicităm public declanșarea, în cel mai scurt timp, de către puterea legislativă, precum și de către celelalte autorități decizionale, a tuturor demersurilor în măsură să conducă la recunoașterea și asigurarea garanțiilor necesare pentru o justiţie independentă”, scrie în rezoluţia judecătorilor.
„Un procuror nu poate analiza activitatea unui judecător”
Iniţiativa judecătorilor a fost susţinută, ieri, şi de Asociaţia Magistraţilor din România (AMR). „Orice act sau orice procedură ce priveşte cariera ori statutul judecătorilor nu poate proveni decât de la o persoană căreia îi sunt recunoscute şi garantate, prin Constituţie, în exercitarea atribuţiilor sale, caracterele esenţiale ale independenţei şi inamovibilităţii, şi nu de la o persoană căreia nu îi este garantat constituţional acest statut. O altă abordare ar însemna să se atribuie procurorilor putere de decizie în chestiunea drepturilor, obligaţiilor şi carierei judecătorilor, fără ca ei înşişi (procurorii) să aibă atributele inamovibilităţii şi independenţei, cu efectul încălcării dispoziţiilor constituţionale şi ale actelor europene la care România este parte”, scrie în comunicatul AMR.