Editura Evenimentul si Capital

Istoria Egiptului antic ar putea fi rescrisă. Inscripţiile care i-au bulversat pe arheologi: celebrul faraon Tutankhamon a fost ALĂPTAT de SORA sa cea mare | GALERIE FOTO

Arheologul francez Alain Zivie
Autor: | | 1 Comentarii | 9402 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Inscripţiile din interiorul mormântului doicii care l-a alăptat pe Tutankhamon, Maia, dezvăluie un fapt şocant: aceasta ar fi fost în realitate sora de tată a faronului. Arheologii sunt aproape siguri că Maia era, de fapt, Meritaton, cea mai mare dintre cele şase fiice ale faraonului Akhenaton şi ale soţiei acestuia, Nefertiti.

Mormântul acesteia a fost descoperit de arheologul francez Alain Zivie în 1996 în Sakkara, o vastă necropolă aflată la aproximativ 20 de kilometri de Cairo. Până recent se ştia că Maia a fost doica lui Tutankhamon, a cărui mumie a fost descoperită în 1922, în Valea Regilor din Luxor, alături de o fabuloasă comoară, de către renumitul egiptolog britanic Howard Carter.

Testele AND au confirmat faptul că faraonul Akhenaton a fost tatăl lui Tutankamon. Identitatea mamei sale rămâne încă învăluită în mister. Varianta iniţială, potrivit căreia ar fi fost Nefertiti, soţia faraonului Akhenaton, a fost ulterior respinsă categoric. Potrivit unora dintre teorii, mama lui Tutankhamon ar fi fost, de fapt, una din surorile tatălui său.

“Maia este chiar prinţesa Meritaton, sora de tată a lui Tutankhamon, fiica lui Akhenaton şi a lui Nefertiti”, precizează Alain Zivie, care mai spune că îşi bazează concluziile pe inscripţiile de pe pereţii mormântului Maiei, conectate cu cele din camera mortuară a celebrului copil-faraon. “Asemănarea celor doi este fantastică. Au aceeaşi bărbie, aceiaşi ochi, în principiu cam aceleaşi trăsături. În plus, inscripţiile ne-o arată pe Maia aşezată pe tronul regal”, mai spune Zivie.

Săpăturile şi cercetările efectuate în interiorul mormântului lui Akhenaton -  faraonul care a înlocuit religia politeistă a Egiptului cu una monoteistă, ridicându-l pe zeul discului solar Aton la rangul de zeu unic al Egiptului - au scos la iveală o serie de inscripţii care surprind moartea prinţesei Maketaton, cea de-a doua dintre fiicele faraonului şi ale lui Nefertiti. “Într-una din aceste scene apare o femeie care alăptează un bebeluş, ori această doică este nimeni alta decât prinţesa Meritaton, fiica cea mare a lui Akhenaton”, explică arheologul francez. Mumia acesteia nu a fost (încă) găsită, dar ministrul egiptean pentru antichităţi Mamduh el-Damati declara, duminică, că este posibil ca ea să se afle în camera secretă descoperită recent în mormântul lui Tutankhamon.

Pe de altă parte, arheologul britanic Nicholas Reeves – cel care a scanat mormântul lui Tutankhamon din Valea Regilor descoperind existenţa respectivei încăperi neştiuite – crede că acolo s-ar putea afla rămăşiţele lui Nefertiti.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

“Orice este posibil până la urmă. Pas cu pas vom fi capabili să înţelegem vremurile în care au trăit Tutankhamon şi ai lui”, a mai spus Damati.

Băiatul faraon s-a născut în anul 1341 î.Hr. în oraşul Aketaton ("Orizontul lui Aton"). La vârsta de şapte ani, Tutankamon a luat-o de soţie pe frumoasa Ankesenamon ("Ea trăieşte pentru Amon"), sora sa vitregă. Doi ani mai târziu, fratele său mai mare, Smenkhkare moare, tronul revenindu-i lui. A abandonat cultul tatălui său, revenind la zeii tradiţionali.

În al doilea an de domnie, Tutankhamon părăseşte Tel al-Amarna, efemera capitală întemeiată de Akhenaton, şi se instalează la Memfis, aproape de actualul Cairo. Face din el centrul administrativ, şi în acelaşi timp, îşi schimbă numele din Tutankhaton, „imagine vie a lui Aton", în Tutankhamon, „imagine vie a lui Amon", marele zeu al Egiptului, adorat în temple de la Karnak până la Teba, capitala religioasă.

Tutankhamon a murit la vârsta de 19 ani. Se presupune că ar fi fost ucis printr-o lovitură la cap, dar există numersoase teorii cu privire la ce sau cine i-ar fi provocat-o.

În anul 1925, mumia lui Tutankhamon a fost deschisă şi analizată de către echipa lui Howard Carter. În 1969 şi 1986, ea a fost supusă razelor X; în anul 2005, mumia a fost testată cu scanerul. Radiografiile indică mai multe fracturi, dar se presupune că acestea au fost produse de către echipa lui Carter. Radiografiile arată că Tutankhamon era sănătos şi nu avea nici o urmă de infecţie, ceea ce indica faptul că nu a murit din cauze naturale. O radiografie a capului său prezintă un cheag de sânge în zona cefei, ceea ce ar dovedi presupusa lovitură la cap.

Dar cine a fost ucigaşul? Mulţi consideră că suspectul principal ar fi putut fi chiar soţia sa, Ankesekhamon. În apropierea mumiei sale s-au găsit doi fetuşi morţi, probabil fii săi (unul ar fi murit la naştere; celălalt - la câteva zile după naştere).

O tomografie a mumiei indică faptul că Tutankhamon avea coloana strâmbă, ceea ce ar putea însemna că faraonul nu-şi putea mişca capul. Acest fapt ar putea reprezenta cauza care a dus la moartea fiilor săi. O variantă este aceea că faraonul ar fi fost ucis de către soţia sa deoarece nu putea să aibă copii sănătoşi din cauza stării sale de sănătate. Ulterior, cercetătorii au ajuns la concluzia că deviaţia coloanei ar fi putut fi provocată la îmbălsămare. În plus, se pare că frumoasa Ankesenamon îşi iubea foarte mult soţul şi că este foarte puţin probabil să se fi aflat în spatele unei crime.

Un alt suspect a fost generalul Horhemheb. Totuşi, dacă acesta ar fi fost ucigaşul, i-ar fi luat imediat locul pe tron; în plus, acesta era cel care îl instruia p

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 10:22 BREAKING NEWS! Programul OFICIAL al funeraliilor Regelui Mihai I al României 09:05 Impresiile infirmierei care l-a îngrijit pe Regele Mihai: „Era adorabil...” 18:28 REGELE MIHAI a fost ULTIMUL MOȘTENITOR AL BIZANȚULUI, EPISCOP și membru pe viață al SINODULUI BOR 18:27 VIITORUL statut al CASEI REGALE a fost explicat PE ÎNŢELESUL TUTUROR de un avocat cunoscut 18:23 Înmormântarea Regelui după apusul soarelui este perfect ortodoxă 17:26 Principesa Margareta, ATACATĂ EXTREM de un politician: „Cucoană, opreşte-te” Sursa criticilor? BANII 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ 13:25 A fost Regele Mihai șantajat de ruși? România lui Cristoiu 12:06 DECIZIA Casei Regale ESTE CLARĂ. Nu există ALTĂ VARIANTĂ 20:04 AVION din TEATRELE de RĂZBOI la Funeraliile Regale. Cum și când va fi adus trupul neînsuflețit al Regelui Mihai în România 19:32 ANUNȚ de la Principele Nicolae. Cum va participa la înmormântarea bunicului său, Regele Mihai. Încă așteaptă... 16:29 CTP i-a desfiinţat pe urmaşii Regelui Mihai: „Casa Regală, lacheul de imagine al Guvernului contra 25 milioane euro” 16:29 Dezvăluiri despre vizita Regelui Mihai din 1992: Scenariul Puterii prevedea ca evenimentul să fie marcat de grave violențe! 12:17 Cele mai noi și mai interesante cărți despre Casa Regală 10:09 Reportaj: Regele Mihai, în ochii celor care odinioară i-au fost supuși

Articole salvate