Isărescu, despre blocarea creditelor: Bancherii optimişti au devenit super-pesimişti

Isărescu, despre blocarea creditelor: Bancherii optimişti au devenit super-pesimişti

Într-un interviu acordat agenţiei Mediafax, guvernatorul BNR Mugur Isărescu, a arătat că bancherii care au încurajat acordarea creditelor în urmă cu câţiva ani, încurajaţi de creşterea economiei, blochează acum reluarea creditării.

"În ceea ce priveşte băncile comerciale, este drept că într-o anumită măsură sunt cam aceleaşi garnituri de conducători care au dat creditele, bancheri care au fost optimişti, şi care acum probabil că sunt super-pesimişti. Asta este şi discuţia pe care noi, şi eu personal, o avem cu bancherii comerciali. Să evite extremele. Dar nici aici n-aş spune că este o mare schimbare de atitudine. Aşa sunt bancherii. De aceea băncile centrale trebuie să fie anticiclice, aşa cum am fost noi, pentru că bancherii sunt de regulă ciclici. Ei se entuziasmează şi pe urmă intră în pesimism", a declarat Mugur Isărescu, în cadrul unui interviu acordat agenţiei Mediafax.

Totodată, şeful BNR a precizat că bancherii trebuie să analizeze mai atent calitatea clienţilor înainte de a le acorda credite.

"Băncile comerciale trebuie să realizeze că performanţa şi profitabilitatea depind de calitatea clienţilor, de maniera în care reuşeşte conlucrarea cu ei. S-a format un tăvălug de opinii despre bănci, cum că ar fi pline de putregaiuri ce trebuie curăţate. Nu este chiar aşa. Băncile şi-au făcut ordine înăuntru - pe o parte au neperformante, pe cealaltă parte şi-au constituit provizioane, ceea ce înseamnă bani buni cu care să acopere eventualele pierderi. De ce nu şi le scot din bilanţ, asta poate fi altă întrebare… Dacă şi le-ar "netui"(scăderea acestor provizioane din soldul neperformantelor - n.r.) rata de neperformanţă s-ar duce bine sub 20%, chiar sub 10%", a subliniat Mugur Isărescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-un interviu acordat EVZ, Adrian Vasilescu a precizat că nu se așteaptă ca bancherii să reia creditarea mai devreme de lunile octombrie-noiembrie 2014.