Editura Evenimentul si Capital

Ionuţ Vulpescu: Să înțelegem că dacă opera lui Brâncuși nu a fost cumpărată, nici țara asta nu mai este a noastră?

Ionuţ Popescu
Autor: | | 3 Comentarii | 566 Vizualizari

Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii, i-a adresat premierului Dacian Cioloș o scrisoare deschisă, pe tema achiziționării operei ”Cumințenia Pământului”. O reproducem integral.

Excelenței Sale Domnului Dacian Cioloș, 

Prim-ministru al Guvernului României

        Domnule Prim-ministru, 

Evenimentele din ultima vreme, generate de deciziile Guvernului pe care îl conduceți, dar mai ales felul în care înțelegeți să nu vă asumați consecințele acestor decizii, m-au obligat să apelez la acest mod de a mă adresa dumneavoastră.

În condiții de transparență decizională a actului de guvernare, în care dialogul este posibil, această scrisoare deschisă nu și-ar mai fi avut rostul. Dar transparența nu este partea forte a guvernării și nici a dumneavoastră personal, în relația cu cetățenii României.

Exercițiile de imagine nu țin loc de acțiune serioasă. Cu regret constat că ați ajuns să conduceți Executivul cel mai puțin dispus să respecte democrația și regulile ei. Cuvântul ”tehnocrat” a devenit un cuvânt de ocară  în ochii celor mai mulți români.

Domnule Prim-ministru,

Spuneați - bănuiesc că în glumă! - acum câteva zile, că: „Da, suntem «guvernul zero corupție, zero populism, zero minciună» şi, pornind de aici, să trecem să explicăm câteva lucruri care au fost făcute în acest an". Sunt sigur că asta vor și cetățenii de la dumneavoastră: niște explicații. Pentru că altceva, ceva concret, care să schimbe în bine viața lor, n-au obținut în acest an. Mă tem că bilanțul pe care îl fac cetățenii guvernării tehnocrate va fi necruțător și departe de triumfalismul bilanțului guvernului pe care îl conduceți.

Există în bilanțul dumneavoastră, dincolo de demagogie și de populism, și un exercițiu de sinceritate, pe care l-am apreciat: în dreptul Ministerului Culturii nu există nimic, pe post de realizări. Niciun cuvânt. Acest lucru m-a făcut să vă adresez această scrisoare deschisă, cultura fiind domeniul meu de interes în politică. Absența oricărei referiri la cultură este cea mai bună dovadă că, în guvernarea dumneavoastră, cultura a avut parte de interes zero, în loc să fie un element central al programului de guvernare. Un alt zero din bilanț. Cum dovadă de total dezinteres față de cultură este și faptul că, prin două rectificări succesive, bugetul Ministerului Culturii a pierdut în vară 179 de milioane de lei, iar acum, 14,45 milioane de lei, în condițiile în care sunt atâtea probleme în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural. 

Nu pomeniți nimic în bilanțul guvernării despre marele succes, așa cum dumneavoastră afirmați până mai ieri a fi reîntoarcerea ”Cumințeniei Pământului” în patrimoniul național. Subiectul achiziționării ”Cumințeniei Pământului” a ținut timp de un an nu numai prima pagină a ziarelor, dar și fațada Palatului Victoria! Mediatizarea furioasă a devenit un soi de substitut pentru patriotism. Doriți să uităm acest subiect? E ca și cum nu ar fi fost? Să vă reamintim ce afirmați în primăvară?

”Suntem săraci, dar cu această operă e «acum sau niciodată!»” - asta spuneați.

Dacă suntem săraci, domnule Prim-ministru, de ce ați aprobat, alături de Guvernul pe care îl conduceți, achiziționarea ei cu un preț mai mult decât dublu decât cel stabilit prin două expertize independente înainte de venirea dumneavoastră în fruntea Executivului?

De ce „acum sau niciodată!”?

Vă reamintesc că nu Guvernul dumneavoastră a exercitat dreptul de preempțiune în cazul ”Cumințeniei Pământului”. Guvernul dumneavoastră, prin Ministrul Culturii condus de doamna Corina Șuteu, NU și-a exercitat acest drept în cazul ”Colecției Manu”, deși a fost notificat în acest sens. Astfel, piese cunoscute, extrem de importante pentru istoria artei plastice românești, multe dintre ele din categoria ”Tezaur”, de Rosenthal, Tattarescu și Aman, printre alții, au fost vândute la licitație. Potrivit casei de licitații, au fost înstrăinate până acum 15 picturi din cele 24 ale colecției, pentru suma de 117 400 de euro. O sumă de aproape 100 de ori mai mică decât cea pe care Guvernul dumneavoastră este dispus să o plătească pentru „Cumințenia Pământului”, dar pentru care nu s-au găsit fonduri în vistieria țării.

De ce „acum sau niciodată!”?

Dreptul de preempțiune al statului este inalienabil și poate fi exercitat oricând. Spusele dumneavoastră au servit drept acoperire pentru o decizie care nu se bazează pe realități. Și au avut drept scop acceptarea unui preț nejustificat de mare pentru achiziționarea unei opere de artă care, da, merită să facă parte din patrimoniul cultural național.

Sediul Guvernului a fost acoperit, luni de zile, cu o lozincă bizară: „Brâncuși e al tău așa cum și țara asta e a ta”. Să înțelegem că dacă opera lui Brâncuși nu a fost cumpărată, nici țara asta nu mai este a noastră? Nu dă bine în bilanț!

Dacă era ”acum sau niciodată!”, de ce am ajuns în situația ridicolă de azi, când Ministrul Finanțelor declară senin că la rectificarea Bugetului de Stat nu s-au alocat banii promiși pentru cumpărarea statuii, pentru că nu există bază legală? Cum este posibilă atâta iresponsabilitate? Și atât dispreț față de cei care au crezut în acest demers? Lor ce le spuneți acum?

Anul acesta a fost anul Brâncuși. Se împlinesc 140 de ani de la nașterea sa. De ce nu vorbim astăzi despre existența ”Muzeului Brâncuși”, instituție înființată prin lege? Dacă vă interesa subiectul, de ce nu ați continuat să faceți ceea ce rămăsese de făcut pentru completarea dosarului de înscriere a ansamblului de la Târgu Jiu în Patrimoniul Cultural Mondial al UNESCO? M-aș fi așteptat la o campanie mediatică la fel de intensă pentru promovarea lui Brâncuși, artistul, nu a lui Brâncuși, agentul de imagine pentru premier și guvern. Sau pentru o astfel de campanie nu au fost bani?

Încerc să cred în sinceritatea iubirii dumneavoastră pentru Brâncuși. Dar cum să cred că este guvernarea „zero populism, zero minciună”? Cu tot efortul meu, nu pot. Nu am cum. Și nu sunt singurul care nu poate crede!

Vreau să fiu bine înțeles: a cumpăra lucrarea lui Brâncuși “Cumințenia Pământului” este un semn de responsabilitate politică și socială. De aceea au fost, și sunt, atâția oameni care au susținut cu bună-credință campania de subscripție publică, au promovat-o, cu inteligență și sensibilitate. Le mulțumim pentru ceea ce au făcut. Din nefericire, pe buna lor credință s-a clădit un mecanism al rușinii naționale, când ar fi trebuit să fie unul de demnitate națională. Scopul scuză mijloacele, ar zice unii. Nu. Mijloacele pot distruge legitimitatea unui scop, îl maculează, ajung să-l transforme într-un subiect de discordie națională.

Pentru că se invocă nevoia de transparență a actului de guvernare, vă reamintesc câteva întrebări la care nu ați răspuns până acum, deși aveți obligația morală și legală să o faceți. Am să le tot repet, sunt perseverent, poate va răspunde cineva. Așadar:

1. Primul, și cel mai important lucru: care a fost mandatul Comisiei de negociere, condusă de ministrul Culturii? 

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate